Praktisch
Uit dit dossier
Digitalisering in het MKB
Internet of Things, big data, kunstmatige intelligentie, blockchain: foodmultinationals investeren al miljoenen in digitale technologie. Maar voor midden- en kleinbedrijven is het moeilijk aan die vooruitgang deel te nemen. Hoe kunnen deze bedrijven toch profiteren van nieuwe digitale technologie?
Flatskin: papieren verpakking voor vlees
Producenten zoeken naar manieren om minder plastic te gebruiken. In Duitsland is de Flatskin al gemeengoed; een verpakking voor vlees die grotendeels uit karton bestaat.
Bufferglucose alternatief voor e-nummers
Om veiliger en gezondere producten te maken, heeft PH Liquid Belgium een Bufferglucose Syrup ontwikkeld, die als vervanger kan dienen voor de meeste e-nummers. Aan de ontwikkeling is jarenlang onderzoek verricht.
ZOUT versus ZOUT
Mineraal zout is waarschijnlijk de meest toegepaste hulpstof in de slagerij en de vlees(waren)industrie. Ons traditionele keukenzout heeft verschillende namen; de chemische naam is natriumchloride (NaCl), maar het kent ook andere namen die iets zeggen over de herkomst zoals zeezout, mijnzout of steenzout. Maar ook bestaat er kleurzout (colorozo). Door...
Plastic
Wij gebruiken met z’n allen teveel. Teveel fossiele brandstof, water, eten, stroom, materiaal, ons lichaam, de natuur, het regenwoud, de mobiele telefoon, zout, suiker, E-nummers, vlees en ga zo maar door. Kan het niet wat minder? Helaas begint een beter milieu nog steeds bij de buren. Toch zijn er genoeg mensen die er alles aan doen om een steentje bij te dragen en een stap in de goede richting te zetten. Het woord is nog steeds ‘duurzaamheid’, wat best een lastig woord is, zeker het eerste gedeelte daar staat ‘duur’ en dat is het vaak ook wel. Duur; door de massaproductie...