Praktisch

Uit dit dossier
KIDV kiest niet voor biologisch afbreekbare plastic verpakkingen

KIDV kiest niet voor biologisch afbreekbare plastic verpakkingen

Biologisch afbreekbare plastics zijn in opkomst. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) verkiest herbruikbare en recyclebare verpakkingen boven biologisch afbreekbare verpakkingen. Het KIDV heeft hierover een factsheet uitgegeven. “Met deze factsheet bieden we een duidelijk handelingsperspectief voor bedrijven die verpakte producten op...

Less is more, of niet?

Less is more, of niet?

Je kan geen artikel lezen of het gaat over minder. Minder vlees, minder zout, minder suiker, en ga zo maar door. Dat wij minder vlees moeten gaan eten dat weten we. Je kunt als slager ook best minder vlees verkopen maar dan wel iets heel lekkers, producten waar de consument voor omrijdt. Natuurlijk kun je ook enkele vega-producten opnemen in je assortiment,...

Zoethoudertje

Je kunt geen krant openslaan of het gaat over suiker, van suikertax in de UK en USA tot zelfs in Nederland. Wij eten met z’n allen veel te veel van dit witte gif. We zijn steeds meer frisdrank gaan drinken met heel veel suiker. Een gemiddeld blikje bevat al snel 35 gram suiker en een flesje sportdrank al snel 75 gram. Van 3 kilogram per jaar naar gemiddeld 34 kilogram per jaar per hoofd van de bevolking. Suiker is suiker, het maakt niet uit van welke bron. Het ene wordt wat sneller in je bloed opgenomen en dat is dan ook ongeveer het verschil. Suiker uit van alles: van sacharose,...

De weg kwijt

Langzaamaan verlangen we weer naar andere smaken. Barbecues worden schoongemaakt voor de opslag, hoewel ik ook steeds meer mensen zie die een winterbarbecue houden, waar ze grote stukken vlees op bereiden. Als je als slager daarop inspeelt, zorg dan ook voor andere vleessoorten, zoals wild of gevogelte. Ook geit is niet te versmaden. Dit vlees vraagt om een andere smaakbeleving; eerlijk en eenvoudig. Zo is geit met een beetje knoflook en wat zeezout al super. Ik heb het überhaupt nooit begrepen waarom smaakvervlakkers als marinades worden gebruikt, het lijkt wel of je als slager dan iets...

Allergenen en meer…

Allergenen en meer…

Over een paar weken is het zover; de vernieuwde wetgeving voor slagers. Er moet een heel (digitaal) boekwerk gemaakt worden voor de consument om zo inzichtelijk te krijgen welk allergeen mogelijk in een product is verwerkt. Een monsterklus. Elk product is anders. In het ene product zit bijvoorbeeld ei verwerkt, het ander kan sporen van pinda bevatten....