Veehouderij

Uit dit dossier
Kuijpers Kip genomineerd voor Agrarisch Ondernemer van het jaar

Kuijpers Kip genomineerd voor Agrarisch Ondernemer van het jaar

Pluimveehouderij Kuijpers Kip is genomineerd voor Agrarisch Ondernemer van het jaar 2020. Dat maakt de jury onder leiding van Marc Calon (LTO) bekend. De vleeskippenboerderij neemt het op tegen een glastuinhouder, een eierboer, een melkveehouder en een tuinder.

Slimme voerrobot voor de voeding van kalveren

Slimme voerrobot voor de voeding van kalveren

Sieplo heeft een nieuwe intelligente voerrobot ontwikkeld voor de voeding van kalveren. Volgens het bedrijf gaat de robot verspilling van veevoer tegen en levert een belangrijke bijdrage aan betere diergezondheid, het terugdringen van CO2-uitstoot en antibioticagebruik. Het geeft de veehouder de mogelijkheid om het rendement van het bedrijf te verbeteren.

Wetenschappers: groei veeteelt moet binnen tien jaar stoppen

Wetenschappers: groei veeteelt moet binnen tien jaar stoppen

De wereldwijde veesector moet binnen tien jaar stoppen met groeien om de opwarming van de aarde te beperken, waarschuwen wetenschappers. Een groep van 58 klimaatexperts van onder meer de Harvard Universiteit roept in een brief in The Lancet Planetary Health Journal regeringsleiders op om allereerst concrete limieten te stellen aan de groei van de veestapel,...

Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Tussen de twintig en dertig procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen is te danken aan de voedselindustrie. Wanneer iedereen het voedingspatroon aan zou houden zoals dit voorgeschreven wordt in de zogenaamde ‘Schijf van vijf’, zou een kwart van de totale CO2- en methaanuitstoot teruggedrongen kunnen worden. Dat concludeerden onderzoekers...

Hightech veehouderij in natuurgebied

Hightech veehouderij in natuurgebied

Boer Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris van Royen produceren ‘présalé’-rundvlees dat ze zelf verkopen. Het vlees komt van runderen die de helft van het jaar grazen in het natuurgebied van het Verdronken land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Op hun bedrijf gaat hightech-veehouderij hand in hand met natuurlijke begrazing.