Vlees + 4/5 | juli/augustus 2020

Vlees 4/5 2020

Vanwege het samenvoegen van de twee nummers heeft deze editie twee thema's, namelijk maaltijden en apparatuur.

In deze editie

  • Marketingexpert Paul Moers
    Over kansen in coronatijd
  • Maaltijdservice starten?
    Slagerij Beerens geeft tips
  • Monnikenwerk
    De kloostervarkens van Abdij Lilbosch
  • Nieuw concept Scheria
    Met aandacht voor mens, dier en milieu
  • Persluchtperikelen bij Ekro
    Energiebesparing door standaardisering
  • Slimme apparaten in de slagerij
    Ambacht en automatisering gaan perfect samen
  • Het Worstmakersgilde
    Een bron van kennis

Rubrieken

  • SVO vakopleiding food
  • In Beeld
  • Uit de Branche
  • Ambacht: vegaburgers
  • Column Jan Nederhoed
  • Financieel
  • Wetgeving
  • Rondvraag: maaltijden
  • Boeken
In deze editie
Marketingexpert Paul Moers over kansen in coronatijd

Marketingexpert Paul Moers over kansen in coronatijd

De coronacrisis trekt wereldwijd een spoor van vernieling door de economie. Voor de voedingsbranche heeft het virus echter niet alléén negatieve gevolgen. Sterker nog: retaildeskundige en marketingexpert Paul Moers ziet vooral kansen. “Als je een goed plan hebt, is er altijd iemand bereid een paar duizend euro te investeren.”

Aansprakelijkheid

Aansprakelijkheid

In deze coronatijd komt de inbreng van de onderneming in een BV weer ter sprake om zo het risico van aansprakelijkheid in privé uit te sluiten. Zijn daarmee alle risico’s afgedekt?

Aansprakelijkheid van de werkgever strekt ver

Aansprakelijkheid van de werkgever strekt ver

Een werkgever dient zich als ‘een goed werkgever’ te gedragen tegenover zijn werknemers om aansprakelijkheid te voorkomen. Dit begrip is op zichzelf niet heel duidelijk omschreven in de wet, maar in de rechtspraak is er veel over geschreven.

Het succes van Slagerij Beerens

Het succes van Slagerij Beerens

Bij Slagerij Beerens draait het om meer dan vlees. De Eindhovense slagerij en traiteur verkoopt zo’n duizend kant-en-klaarmaaltijden per week. Door de coronacrisis loopt de bezorgservice beter dan ooit. Eigenaar Theo Beerens vertelt het verhaal achter het succes.

De kloostervarkens van Abdij Lilbosch

De kloostervarkens van Abdij Lilbosch

Op de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch houdt een groep monniken Livar-varkens, met respect voor mens, dier en omgeving. De monniken uit Echt zijn de stille kracht achter het Livar-concept. Zij brengen de varkens groot volgens een eeuwenoude traditie. Dat resulteert in bijzonder smaakvol vlees.

Scheria kiest met Wellfoort voor een nieuw concept

Scheria kiest met Wellfoort voor een nieuw concept

Scheria, gerenommeerd leverancier van onder meer slagerijen, poeliers en groothandels, biedt haar klanten vanaf nu Wellfoort Farms kipproducten aan. Het familiebedrijf uit Stompwijk was op zoek naar een uniek marktconcept, waarin aandacht voor mens, dier en milieu centraal staan en wat voor Scheria in de toekomst de standaard moet zijn.

Persluchtperikelen bij Ekro - Hoe onderhoud en standaardisering voor ­energiebesparing zorgt

Persluchtperikelen bij Ekro - Hoe onderhoud en standaardisering voor ­energiebesparing zorgt

Kalfvleesverwerker Ekro slacht jaarlijks zo’n 450.000 kalveren, waarbij het bedrijf een grote hoeveelheid perslucht gebruikt. Ekro heeft de hulp van persluchtspecialist Airsave ingeroepen voor het verbeteren en onderhouden van de pneumatische installaties. “Dankzij Airsave is de continuïteit van de verschillende lijnen in de productie fors verbeterd.”

Slimme apparaten in de slagerij

Slimme apparaten in de slagerij

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van slagerij-apparatuur? Leveranciers zien een inzet op automatisering, efficiëntie en kostenbesparing. Tegelijkertijd zijn vleesbereidingen waarin het ambacht centraal staat erg populair. Dat lijkt tegenstrijdig, maar in de praktijk blijken ambachtelijkheid en automatisering perfect samen te gaan.

Worstmakersgilde is bron van kennis

Worstmakersgilde is bron van kennis

Worst maken is een prachtige hobby én een bijzonder effectief verdienmodel. Dat weten de leden van het Worstmakersgilde als geen ander. Tijdens de bijeenkomsten van het gilde wisselen slagers waardevolle tips en recepten uit.

Smakelijke ­vegaburgers

Smakelijke ­vegaburgers

Samen met Henry Zomer van de firma Degens ben ik in de wereld van de flexitariër gedoken. De flexitariër maakt onderdeel uit van de steeds groter wordende groep Nederlanders die wel vlees eet, maar niet meer vanzelfsprekend elke dag.