Vlees+ 6 | oktober 2019

Vlees+ 6-2019

In deze editie

  • De kunst van Foodpairing met hertenvlees
    Wetenschappelijk koken met Peter Coucquyt
  • Wildcentrale Nijmegen klaar voor wildseizoen
    ‘Wat je zelf maakt, heeft een meerwaarde’
  • De Presalé runderen van Geert Meersschaert
    Hightech-veehouderij in natuurgebied

  • BEURSKATERN VAS NIEUWEGEIN
    Voorbeschouwing
  • Beursplattegrond in de Beursfabriek
  • Productnieuws
    Nieuws van exposanten

  • Kippenveren worden vismeel
    Belgische Empro maakt eiwitten verteerbaar
  • Kaldenberg Slagerijen jubileert
    Ambachtelijke slagerij in het groot
  • Tien tips voor je Facebookpagina
    Een bedrijfspagina biedt unieke tools
  • Gist vervangt de koe als eiwitbron
    Alternatieven voor vlees worden populairder

En de rubrieken

  • In Beeld
  • Uit de Branche
  • Ambacht: varkenshaas
  • SVO vakopleiding food
  • Column Jan Nederhoed
  • Financieel
  • Wetgeving
  • Rondvraag: wild
  • Boeken
In deze editie
Vismeel gemaakt van kippenveren

Vismeel gemaakt van kippenveren

Het Belgische Empro verwerkt veren en andere kippenresten tot meel dat als een belangrijk ingrediënt van visvoer gebruikt wordt. Tientallen vrachtwagens vertrekken wekelijks naar afnemers in de aqua-industrie over de hele wereld.

De kunst van Foodpairing met hertenvlees

De kunst van Foodpairing met hertenvlees

Voor smaakavonturiers is het Sligro Zin Inspiratielab in Veghel ‘a place to be’. Ruig Wild & Gevogelte organiseerde er in september een masterclass over hertenvlees en Foodpairing, een wetenschappelijke benadering van smaakcombinaties.

Wildcentrale is klaar voor het nieuwe seizoen

Wildcentrale is klaar voor het nieuwe seizoen

Het wildseizoen is weer geopend. Dat betekent voor Rogier en Marijke Wouters dat hun winkel, de Wildcentrale, in het centrum van Nijmegen ook op maandag open is. De vitrine ligt naast de gebruikelijke kipproducten nu ook vol met allerlei wild; van hert en eendenbout, tot hazenpeper en wildzwijngoulash.

Gedroogde varkenshaas

Gedroogde varkenshaas

Met de feestdagen in zicht gaan we deze keer aan de slag met wat luxere vleesdelen. Bij horecaslager Van Hees kwam ik een leuk recept tegen met een gepekeld en gedroogd varkenshaasje. Een eenvoudig recept, voor iedereen goed te maken en met diverse (vlees)variatiemogelijkheden.

Hightech veehouderij in natuurgebied

Hightech veehouderij in natuurgebied

Boer Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris van Royen produceren ‘présalé’-rundvlees dat ze zelf verkopen. Het vlees komt van runderen die de helft van het jaar grazen in het natuurgebied van het Verdronken land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Op hun bedrijf gaat hightech-veehouderij hand in hand met natuurlijke begrazing.

Laat je inspireren op de VAS in Nieuwegein

Laat je inspireren op de VAS in Nieuwegein

De Beursfabriek in Nieuwegein is op 4 en 5 november de nieuwe locatie van de VAS-beurs. Op het laatste moment kon de beurs niet plaatsvinden in Food Center Amsterdam en moest de beursorganisatie naar een andere locatie op zoek. En dat is gelukt. Het thema van de beurs blijft onveranderd: Vlees is een geschenk.

Ambachtelijke  slagerij in het groot

Ambachtelijke slagerij in het groot

Van een kleine slagerij in Herwijnen, groeide Slagerijen Kaldenberg in Vuren (Gld) in 60 jaar uit tot het huidige bedrijf dat ruim 200.000 kilogram vlees per week verwerkt voor foodservice, horeca en de institutionele markt. “De vraag naar een goed stuk vlees groeit.”

De meetbare effecten van je Facebookpagina

De meetbare effecten van je Facebookpagina

Het beleid van Facebook bepaalt dat je als ondernemer een bedrijfspagina nodig hebt om berichten over je bakkerij te plaatsen. Sinds het aangepaste algoritme posten steeds meer ondernemers hun zakelijke posts op hun privéprofiel, omdat ze daarmee meer ‘vrienden’ bereiken.

Gist vervangt de koe als eiwitbron

Gist vervangt de koe als eiwitbron

Verreweg de meeste eiwitten halen we uit dierlijk voedsel. Maar vanuit duurzaamheidsoverwegingen zoeken consumenten steeds vaker naar vervangende eiwitbronnen. Alternatieven voor vlees worden populairder, maar de verbouwing van soja, de basis van veel van deze alternatieven, blijkt ook geen klimaatwalhalla op te leveren. Welke andere mogelijkheden zijn...

Wildseizoen biedt kansen voor slagers

Wildseizoen biedt kansen voor slagers

Wild en gevogelte zijn een gat in de markt voor de slager. Hert, everzwijn, moeflon, gems, haas, wild konijn, wilde eend, fazant, duif, poldergans en patrijs; vanaf 15 oktober mag er op gejaagd worden, al zijn er diersoorten die in andere maanden of zelfs jaarrond bejaagd mogen worden.