Lidl en Aldi Duitsland stoppen met vlees gecastreerde varkens

21 juni 2016

Supermarkt Lidl is in zijn thuisland Duitsland gestopt met de verkoop van vlees van gecastreerde varkens. Aldi stopt per 2017. In Nederland wordt sinds 2012 geen vlees meer verkocht van gecastreerde varkens.

Andere spelers

Rewe, een andere grote speler, meldde als antwoord op vragen van Varkens in Nood dat het vanaf 2017 geen vlees meer gaat verkopen van varkens die onverdoofd zijn gecastreerd. Supermarkten Kaufland en Norma willen eveneens stoppen met de verkoop van het vlees, maar noemden geen data. Het Verbond van Vleesproducenten Duitsland zegt dat het per 2018 van de castratie hoopt te stoppen.

Berengeur

Duitse producenten zijn, net als Nederlandse, bang voor berengeur. Deze ontstaat soms bij volgroeide ongecastreerde mannetjes en zorgt ervoor dat het vlees bij verwarming onaangenaam ruikt. De ervaring in Nederland, waar supermarkten in 2012 afspraken dat ze geen vlees van gecastreerde varkens meer zouden verkopen, heeft echter geleerd dat angst voor berengeur onnodig is. De weinige mannetjes die bij de slacht ‘stinken’, worden door medewerkers geselecteerd en verwerkt tot bijvoorbeeld ham in blik. Het gaat daarbij om 1 tot 5 procent van de dieren.

Verbod

Vanaf 2019 wordt onverdoofd castreren in Duitsland verboden. De wetgever gaat daarmee verder dan in Nederland. in Nederland hebben supermarkten ‘slechts’ onderling afgesproken dat ze geen vlees meer zullen verkopen van gecastreerde varkens. Het castreren zelf is echter niet verboden. Het varkensvlees dat Nederland exporteert – naar schatting 40 procent van het totaal – is vaak afkomstig van dieren die gecastreerd zijn.

Altijd op de hoogte blijven?