Russisch invoerverbod voor varkensvlees uit EU onwettig

23 augustus 2016

Een panel van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft het Russisch invoerverbod voor levende varkens, vers varkensvlees en andere varkensproducten uit de EU onwettig verklaard. Dit in het kader van de internationale handelsregel. De uitspraak betreft een verbod dat Rusland begin 2014 heeft uitgevaardigd wegens een beperkt aantal gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) in EU-gebieden dicht bij de grens met Belarus.

Invoerverbod hele EU

Het panel heeft erkend dat de weigering van Rusland om invoer van bepaalde EU-producten toe te staan en de invoercertificaten voor de handel tussen de EU en Rusland in die zin aan te passen, neerkomt op een invoerverbod voor de hele EU. Deze maatregel is niet gebaseerd op de toepasselijke internationale normen en gaat in tegen de regels van de WTO-overeenkomst inzake sanitaire en fytosanitaire maatregelen (de SPS-overeenkomst). De afzonderlijke Russische verboden op invoer uit Polen, Litouwen en Estland zijn bij het panel op dezelfde kritiek gestuit.

Veilig

De EU heeft een van ’s werelds meest efficiënte stelsels voor diergezondheid en voedselveiligheid, met hoge detectieniveaus en strenge regels voor risicobeheer. De uitspraak bevestigt dat de maatregelen van Rusland tegen de EU weinig te maken hebben met reële gezondheidsrisico’s. EU-producten zijn veilig en dus is het voor geen enkel land noodzakelijk om ongerechtvaardigde invoerbeperkingen te handhaven.

Handel blijft beperkt

Voor de meeste producten waarover het in deze zaak gaat, blijft de handel evenwel beperkt wegens een politiek gemotiveerd verbod op agrovoedingsmiddelen uit de EU dat Rusland in augustus 2014 heeft uitgevaardigd. Toch zijn de bevindingen van het panel van systemisch belang, aangezien Rusland hierdoor wordt gewezen op zijn internationale verplichtingen en op het feit dat het die niet zomaar naast zich kan neerleggen.

Beroep

Tegen het verslag van het panel kan binnen zestig dagen beroep worden ingesteld. Als binnen die termijn geen beroep wordt ingesteld, wordt het verslag aangenomen en zal Rusland de aanbeveling moeten nakomen.

Altijd op de hoogte blijven?