Verschuiving van kipfilet naar andere delen

23 augustus 2016

Nederlanders kiezen vaker voor ander kippenvlees dan kipfilet. Dat is goed voor de vleesverwerkende industrie, die wordt daardoor  duurzamer.  "Als wij die hele kip gaan eten en daar meer voor betalen, krijgt de boer meer geld", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. "Dat is goed voor het welzijn van de kip."

Nederlanders eten veel kipfilet. Andere delen worden vaak geëxporteerd. Maar Nederland importeert ook veel kip. Vooral diepvriesproducten, zoals saté of broodbeleg, die uit landen als Thailand en Brazilië worden gehaald. En dat terwijl er op Nederlandse bodem ruim een half miljard kippen per jaar worden geslacht.

Nieuw beleid

Supermarktketens Jumbo en Albert Heijn, samen goed voor ruim de helft van de verkoop van kip, hebben begin dit jaar hun beleid aangepast. De bedrijven werken met een 'nieuwe standaardkip' en zijn verplicht die kip helemaal van de boer te kopen.

Verschuiving

Voorheen kochten de supermarkten bijvoorbeeld alleen de filets. Nu zijn ze gedwongen om zelf zoveel mogelijk van een kip te gebruiken en te verkopen. Met aanbiedingen, nieuwe recepten of andere marketingstunts, proberen ze consumenten lekker te maken voor bijvoorbeeld een kippendij of kippenbout. Ook Albert Heijn en Jumbo zien een verschuiving in de verkoop van de standaard kipfilet naar de bout en vooral de dijen. "Denk bijvoorbeeld aan kipdijfiletblokjes, kipdijbraadlapjes en kipsatéspies", zegt een Jumbo-woordvoerder. Die delen van de kip werden tot voor kort amper gegeten in Nederland en vooral naar het buitenland gestuurd.

Verdubbeld

Dit jaar is de verkoop van die 'nieuwe' delen van de kip volgens producenten meer dan verdubbeld. "Kipfilet levert daar op in", zegt Wim Haverkotte van verpakkingsbedrijf Nijland. De supermarkten zien ook dat het aandeel verkochte kippendijen ruim is verdubbeld. Overigens blijft de kipfilet wel het meest verkochte stukje vlees.

Hoewel de handel in kip in twee jaar flink is gedaald, wordt er jaarlijks nog steeds zo'n 520.000 ton kip aangevoerd over zee. Dat vlees gaat vooral naar verwerkers als McDonald's en Mora.

Altijd op de hoogte blijven?