Nieuwe paardenvleesaffaire in Frankrijk

17 december 2013

In Frankrijk is opnieuw gesjoemeld met paardenvlees. Paarden die door farmaceutisch bedrijf Sanofi als proefdieren voor medicijnen werden gebruikt, zijn daarna illegaal in de voedselketen zijn terechtgekomen.

Bij de nieuwe affaire gaat het dus niet alleen om fraude (zoals bij de vorige paardenvleesaffaire) maar ook om voedselveiligheidsaspecten, omdat vlees met medicijnen een gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid

De Franse politie heeft door het hele land invallen gedaan en heeft 21 verdachten gearresteerd, waaronder verschillende vleeshandelaren en 4 veeartsen. Dat meldt Le Figaro. Hoewel de politie ook is binnengevallen bij Sanofi, staat niet vast of dit farmaciebedrijf de spin in het web is.

Vervalste documenten

Het gaat om zeker 100 paarden, die met vervalste dierenartsdocumenten zouden zijn verkocht aan slachterijen in Spanje. De paarden hadden volgens Sanofi een chip om de herkomst te kunnen traceren, maar die is verwijderd, waarna veeartsen de dieren geschikt verklaarden voor consumptie.

De zaak kwam aan het rollen na een anonieme tip die Franse autoriteiten eind 2012 hadden ontvangen. Een vleesgroothandelaar en slager uit Narbonne zou daarbij afgekeurd paardenvlees op de markt gebracht hebben voor consumptie. Deze man is mogelijk de spil in de nieuwe affaire. Hij is gearresteerd, net als een familielid en een medewerker van het bedrijf.

Tevens rijpaarden

Het parket van Marseille en de gendarmerie zouden tevens gestuit zijn op oude rijpaarden die zijn opgekocht en vervolgens werden doorgesluisd naar slachterijen. Ook dit is illegaal omdat rijpaarden vaak medische behandelingen hebben ondergaan. Onder de arrestanten bevinden zich eveneens diverse jockeys.

Het is nog niet bekend of het vlees dat in de voedselketen is terechtgekomen, schadelijk was voor de volksgezondheid. De Franse minister van Landbouw Stephane Le Foll verwacht dat een onderzoek binnen 2 tot 3 dagen zal zijn afgerond.

Altijd op de hoogte blijven?