'Wild in supermarkt vaak gekweekt'

22 december 2015

Het is bijna Kerst en ook dit jaar ligt wild prominent in de supermarkt. Maar net als vorig jaar zijn supermarkten nog steeds niet volledig transparant over welke producten afkomstig zijn van dieren die in het wild hebben geleefd en welke niet. Dit blijkt uit het onderzoek van Questionmark.

Volgens het onderzoek is 58 procent van 'wild' vlees in supermarkten niet afkomstig van dieren uit het wild, maar van gekweekte dieren uit de bio-industrie. Dit gekweekte wild heeft geen keurmerk, dus de dieren worden vaak in zeer slechte omstandigheden gehouden. De grootste supermarkten, Plus, Jumbo en Albert Heijn verkopen vlees van gekweekte dieren onder de suggestie dat het om echt wild gaat.

Na het vorige Questionmark-rapport over wild in 2014, is Albert Heijn gestopt met de claim 'culinair wild'. Marqt is volgens het onderzoek als enige supermarkt ondubbelzinnig en transparant over wild.

Nauwelijks beter dan in 2014

De meeste supermarkten hebben geen valse claims over wild (meer) op het product staan. Alleen Plus verkoopt nog ‘Veluwse’ eendenborstfilet met een afbeelding van boompjes en loslopende eenden en de claim: ‘Wild uit de Nederlandse natuur’. Dat terwijl deze eenden gefokt worden en nooit buiten komen. Ook het Veluwse konijn dat Plus als zodanig verkoopt, leeft op boerderijen waarvan de vereiste standaard voor dierenwelzijn niet beter is dan die van de industriële veehouderij.

Transparantie

Ondanks dat Questionmark niet veel valse claims meer ziet, wordt op verpakkingen meestal niet duidelijk aangegeven of het vlees echt wild of gekweekt is. Ook lijkt de verpakking van gekweekt wild vaak op die van echt wild dat ernaast ligt. Bovendien wordt gekweekt wild in de webshops van Plus, Jumbo en Albert Heijn aangeboden in de categorie 'wild'. Alleen Marqt is duidelijk en ondubbelzinnig over wat echt wild en wat kweekwild is.

Het Questionmark-onderzoek laat zien dat wetgeving over etiketinformatie vaak niet wordt nageleefd. Op 36 procent staat geen herkomstland vermeld, vorig jaar was dit nog 30 procent. Op 40 procent staat niet vermeld of het dier gekweekt is of dat het echt wild betreft, vorig jaar was dit ook 40 procent.

Altijd op de hoogte blijven?