Samen sterk met onderscheidend duurzaam rundvlees

24 augustus 2016

Slagers die Hollands rundvlees van het merk ROBUUST verkopen, weten precies waar hun vlees vandaan komt. Dat komt door de samenwerking van alle schakels in de Keten Duurzaam Rundvlees. Eindproduct is Lekker Hollands Rundvlees van een constante, hoge kwaliteit met een kloppend verhaal.

‘Waar komt het vlees dat u verkoopt vandaan?’ en ’Hoe heeft de koe geleefd?’ Dit zijn vragen die slagers steeds vaker van klanten krijgen. De consument van tegenwoordig is kritisch en koopt bewust zijn stukje vlees. Hij wil weten welke weg de koe en het vlees hebben afgelegd van boer naar bord.

Voor slager Mark Hamans is dit dagelijkse kost: ‘’We zijn de laatste jaren predikant geworden. Net als zij, zijn wij slagers van een uitstervend ras.’’ Samen met zijn broer Luc Hamans runt Mark slagerij Hamans in Venlo. ‘’We moeten elke dag praten, praten, praten om onze klanten er bewust van te maken dat we een goed product verkopen.’’

Samenwerking

Daarom kozen Mark en Luc Hamans vorig jaar voor ROBUUST Rundvlees uit de Keten Duurzaam Rundvlees. Dit is een samenwerkingsverband tussen Nederlandse veehouders, slagers, slachters en grossiers. Vleesveehouders Anita en Edwin Heijdra waren in 2012 de initiatiefnemers. Hun drijfveer is verbetering van de samenwerking en het bundelen van krachten.

De Stichting KDR beheert en bewaakt het keurmerk. Er is veel oog voor duurzaamheid, dierenwelzijn en controle. Uitsluitend vlees dat aan de strenge KDR eisen voldoet, mag het keurmerk dragen. Naleving van alle voorwaarden wordt door een onafhankelijk bureau gecontroleerd in opdracht van de Stichting KDR.

Keurmerk

In 2015 heeft de Stichting KDR besloten tot de merknaam ROBUUST voor KDR-gecertificeerd vlees. De naam ROBUUST doet recht aan het duurzame en ambachtelijke karakter van het vlees.

Dat vindt Mark Hamans ook erg belangrijk: ‘’We hebben voor ROBUUST gekozen omdat het een keurmerk heeft. Alles is goed geregeld. Het dierenwelzijn staat hoog in het vaandel, de dieren hebben een goed leven gehad. Het is duurzaam vlees van hoge kwaliteit. We verkopen al jaren Livar-varkensvlees met drie sterren en we zochten rundvlees van vergelijkbare kwaliteit. Via onze slachterij Tomassen uit Someren, kwamen we uit bij KDR en ROBUUST en we zijn er erg tevreden over.’’

Nog een belangrijke drijfveer voor de keuze van dit vlees, is dat het hormoon- en antibioticavrij is. ‘’Daar letten onze klanten op en ze vragen ernaar. Het is bovendien mals en het heeft een mooie, rode kleur’’, laat de Venlose slager weten.

Inmiddels zijn ruim 40 slagers en 60 Nederlandse vleesveehouders aangesloten bij de keten. Het gaat om hoogwaardig kwaliteitsvlees van rassen als Belgische WitBlauw, Blonde DAquitaine, Verbeterd Roodbont, Limousin en Piëmontese. Het vlees wordt exclusief aan ambachtelijke slagers geleverd. Daardoor kunnen zij zich onderscheiden van supermarkten.

Ook Keurslagers Jos Smal en Timo Boon uit West-Friesland kozen in 2013 voor KDR-gecertificeerd vlees. Ze omschrijven het als ‘’Eerlijk rundvlees met een goed verhaal.’’ Ze verwijzen vooral naar de duurzame wijze waarop de koeien worden gehouden.

Zo lopen die koeien zomers in de wei. In de stallen staan ze op stro. Daardoor is het vlees veel malser. Dat stro wordt weer als groeistof voor gras en maïs over het land verspreid en dat komt de weidevogels ten goede. Zij profiteren van de vruchtbare bodem door deze kringloop. Het natuurlijke systeem blijft zo in stand voor volgende generaties. Dat is een belangrijk aspect van duurzaamheid.

Rabobank

Inmiddels zijn er meerdere partijen die KDR als duurzaam bestempelen, zoals de Rabobank. Deze voormalige boerenleenbank heeft sinds kort een regeling, waarmee alle deelnemers een flinke rentekorting kunnen krijgen.

Bij de vereniging van Keurslagers heeft duurzaamheid eveneens de volle aandacht. Dit jaar zijn er verschillende workshops om slagers bewuster te maken over wat duurzaam vlees inhoudt.

De Stichting KDR geeft hier al sinds 2012 een duidelijke invulling aan. Per 1 juni 2016 zijn de voorwaarden voor veehouders verder aangescherpt. De doelstelling van de stichting is een constante verduurzaming en het bewaken van een constante kwaliteit.

Duurzaamheid heeft niet alleen met welzijn te maken maar ook met eerlijke handel, lokaal voer, gebruik van reststromen en een optimale vierkantsverwaarding. Alle schakels bevinden zich in Nederland. Dat betekent minder foodmiles en optimale transparantie.

Nederlands krachtvoer

Om de kwaliteit van het vlees te waarborgen, worden veel eisen gesteld aan de houderij, het slachten en het verwerken. Te oude runderen of dieren die niet luxe genoeg zijn, krijgen het predicaat ROBUUST niet.

Op de vleesveebedrijven wordt uitsluitend Nederlands krachtvoer gebruikt. Dit is een van de recent aangescherpte voorwaarden.

Elke slager wordt zo veel mogelijk gekoppeld aan een vaste mester. Zo weet hij nog beter waar en hoe het vee leeft en kan dit overbrengen aan zijn klanten. Zij kunnen er zelf gaan kijken als zij dat willen.

Door de korte lijnen kan de veehouder snel bijsturen, naar aanleiding van opmerkingen van de slager. Bij de uitsnijder kan de slager aangeven, welke technische delen hij wenst af te nemen en hoe hij deze uitgesneden en geleverd wil hebben.

Dankzij de samenwerking in de keten, krijgt de slager duurzaam rundvlees van een constante, hoge kwaliteit en een vers product op maat.

Onafhankelijk bureau

De controles door een onafhankelijk bureau bieden de slagers de garantie dat alle informatie over ROBUUST rundvlees van A-Z klopt. Daardoor kan de slager zijn klanten met een gerust hart te woord staan. De reacties bij slagerij Hamans zijn ‘alleen maar goed’: ‘’Klanten realiseren zich dat ze iets meer betalen voor dit mooie stuk vlees maar ze hebben het er voor over omdat ze weten dat de koe een goed leven heeft gehad.’’

Onderscheiden met ROBUUST

Het consumentenmerk ROBUUST is in 2015 door Stichting Keten Duurzaam Rundvlees in het leven geroepen als merknaam voor KDR-gecertificeerd rundvlees. Het staat voor stevig, duurzaam geproduceerd ambachtelijk Hollands rundvlees met een eerlijk en kloppend verhaal.

Ter ondersteuning van het merk is er een consumentgerichte website vol informatie en receptinspiratie. Verder zijn er flyers, banners en een video beschikbaar.

Vanaf september is er een nieuwe video over de hele keten, voor aangesloten slagerijen. De Stichting KDR biedt verder ondersteuning door een training van het winkelpersoneel over duurzaam rundvlees.

Tenslotte is er een bbq-specialist die demonstraties op locatie verzorgt met ROBUUST rundvlees verzorgt en namens de slager het verhaal vertelt. Ook een uitstapje naar een vleesveehouder, slachterij of vleesverwerker behoort tot de mogelijkheden.

Inmiddels zijn er diverse ROBUUST producten zoals runderrookvlees, pekelvlees, runderrookworst en hamburgers. Allemaal op basis van rundvlees dat 100 procent gecontroleerd en duurzaam is.

12 pluspunten

Door middel van 12 duidelijke pluspunten kan een slager die ROBUUST Rundvlees verkoopt, aangeven dat hij zich onderscheidt met Duurzaam Nederlands Rundvlees.

1.Hoge en constante kwaliteit rundvlees.

2.In Nederland gehouden vleesrassen.

3.Nederlandse vleesveehouders.

4. Samenwerking in een korte keten.

5. Weidegang voor koe en kalf.

6. Geen castratie of brandmerken.

7. Ruim daglicht, lucht en ruimte in de stal.

8. Antibioticagebruik uitsluitend bij ziekte.

9. Voer uit de regio en Nederlands krachtvoer.

10. Meer weidevogels door een kringloop van stromest.

11. Onafhankelijke borging van alle voorwaarden.

12. Stichting ziet toe op naleving & verduurzaming.

  • Deze 12 zekerheden zijn ook terug te vinden in de ROBUUST Folder

Meer weten?

Heeft u een vraag of wilt u meer weten over Keten Duurzaam Rundvlees?

  • Bel of mail het secretariaat op 030-6013170 of info@ketenduurzaamrundvlees.nl
  • Voor verkoopadressen kunt u bellen met één van de volgende contactpersonen:
  • Regio Noord Nederland: Martijn Egner 06-33687148
  • Regio Midden Nederland: Kees Vlot 0343-413280
  • Regio Zuid Nederland: Dennis Tomassen 0493-473283

Altijd op de hoogte blijven?