Groninger Blaarkoppen eten bierbostel

10 juli 2017

Fokker Henk Luinge geeft zijn Groninger Blaarkoppen geen gewoon veevoer. Zijn blaarkoppen krijgen een dieet van gras, maïs, voederbieten en bierbostel.  Luinge: "Daar komt geen soja van ver aan te pas. De Groninger Blaarkop, de koe die bij uitstek in dit gebied hoort, wordt hier geweid, afgemest, geslacht, verkocht en opgegeten”.

Bierbostel

Bierbostel is het moutrestant dat overblijft na het brouwen van bier. De Groningse brouwer Nic Veenstra van Baxbier houdt jaarlijks zo'n 24.000 kilo natte bierbostel over. Voor een brouwer is het afval wat hij tegen hoge kosten moet afvoeren. Maar bierbostel is ook een eiwit- en vezelrijk graanproduct. Hierdoor is het voor de veehouder interessant als eiwitrijk voer.

Groninger Blaarkoppen

Luinge bezit 350 Blaarkoppen en is ook eigenaar van slachterij Kroon Vlees, waar hij de koeien op bestelling slacht. Het vlees verkoopt Luinge exclusief aan De Marktslager Gezinus en Geeske Smit. Zij verkopen het vlees aan onder andere aan het restaurant Block en Barrels. Dit restaurant verkoopt ook Baxbier. Zo komen het bier en vlees dat is geproduceerd op basis van hetzelfde graan weer bij elkaar.

Altijd op de hoogte blijven?