Nieuws
Crole Natuurrund

Leon Moonen is de vierde generatie uit zijn familie die runderen fokt. Zijn concept Crole Natuurrund bestaat uit robuuste runderrassen die in natuurgebieden grazen. Vorige maand opende Moonen in de Crole Hoeve een ruimte waarin hij workshops geeft over vlees en de bereiding ervan.

Transparantie

Niet ieder ras is geschikt om vrij in de natuur te lopen. Moonen heeft voornamelijk koeien van het Limousin en blonde Aquintaine ras. Die dieren lopen vrij rond in het Vresselse bos en natuurgebied Boskant. Iedereen kan de runderen daar zien grazen. “Het is heel transparant”, zegt Moonen in Nieuwe Oogst. “Iedereen zit erbovenop.” Moonen kiest bewust voor die transparantie. Hij vindt het belangrijk dat boeren vertellen wat ze doen.

Dat verhaal is ook belangrijk voor zijn afzet. Moonen levert veel aan restaurants waar het personeel het verhaal bij het vlees kan vertellen. Het verhaal is ook belangrijk voor zijn klanten. Zij eten volgens hem niet dagelijks vlees en ze dat doen, doen ze dat bewust. Moonen werkt samen met slagers in de buurt en laat het vlees verwerken door gerenommeerde slachterijen.

Smaaklokaal

In het Smaaklokaal in de Crole Hoeve geeft Moonen workshops met als hoofdingrediënt zijn eigen natuurrund. Deelnemers leren hoe het uitbenen van het natuurrund gaat. Ook wordt er een bezoek gebracht aan de runderen die in het Vressele bos rondlopen. Deelnemers gaan vervolgens het vlees gezamenlijk bereiden op de big green egg, bradley smoker en de Quoco. De eerst volgende workshop staat gepland voor 9 juni.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *