Echt vlees produceren met een minimale impact op mens, milieu en dier, dat is de missie van de nieuwe Nederlandse startup Meatable. De startup, opgericht in samenwerking met wetenschappers van Cambridge en Stanford, is in het bezit van een patent waarmee met één cel 100% echt vlees - met zowel spier- als vetcellen -, kan worden geproduceerd, zonder dat daarvoor dieren gefokt en geslacht hoeven te worden. Dankzij een investering van 3,5 miljoen dollar kan Meatable het team uitbreiden en de productontwikkeling van het slachtvrije vlees versnellen.

Eén cel

Meatable is in staat om één cel van een koe, kip of varken te nemen en hier dierlijk spier- en vetweefsel mee te ontwikkelen, waarvan vlees gemaakt wordt. Dit in tegenstelling tot andere ‘cell-based meat’ startups waar steeds opnieuw cellen uit het dier gehaald moeten worden. Dat één cel per diersoort de basis is van Meatable’s vlees, betekent dat er wereldwijd miljoenen dieren minder geslacht hoeven te worden en er toch voldoende schoon en gezond vlees voor consumptie is.

Duurzaam en schaalbaar

De startup is met haar nieuwe technologie in staat om in slechts drie weken een hamburger te maken. Hierdoor is het de meest duurzame en schaalbare manier om de wereldbevolking van vlees te voorzien. Ter vergelijking: het produceren van gangbaar vlees duurt drie jaar. Daar komt bij dat de manier waarop Meatable vlees produceert ook beter is voor het milieu. Vergeleken met de productiewijze van vlees, vermindert deze methode het water- en grondgebruik en de uitstoot van broeikasgassen met 90%. De ambitie van het bedrijf is om binnen nu en drie jaar de eerste, sappige hamburger geproduceerd te hebben. Met deze nieuwe techniek is Meatable in staat om zowel kippenvlees, varkensvlees als rundvlees te maken.

Altijd op de hoogte blijven?