Riverland Smokers wint NK Culinair BBQ

21 augustus 2018

De Riverland Smokers zijn de nieuwe Nederlands Kampioen culinair barbecueën. De wedstrijd werd georganiseerd door de WBQA (World Barbecue Association) en vond plaats bij de Sonnerie in Son. Daar streden dertien teams om de hoogste eer.

Elk team kreeg dezelfde (gesponsorde) ingrediënten: een emmertje met drie palingen, kip, een stuk varkensbuik met bot en kalfsborst met been. Alleen het dessert was vrij en kreeg de naam Chef’s Choice toebedeeld. Ook de kruidenmelanges, sauzen én sommige barbecues waren ter beschikking gesteld door een sponsor. Van elk gerecht moesten twee identieke borden worden opgemaakt en gepresenteerd aan de jury. Met dertien teams maakt dat 130 gerechten. Vandaar dat de jury uit ruim 30 mensen bestond, van allerlei pluimage; van slager tot chef. Elk jurylid hoefde daardoor maar enkele gerechten te proeven.

De nieuwe kampioen werd eerste met hun kip- én hun varkensvleesgerecht en derde met hun kalfvlees. De overall-winnaar kwam uit België. Team Five Q wist in de vijf categorieën het beste te scoren bij de jury. Zij kregen naast een trofee ook een cheque van 500 euro uitgereikt.

Altijd op de hoogte blijven?