Vlaardingse slager en stadsboerderij werken samen

16 februari 2018

Slagerij Wapenaar en de Stadsboerderij Holywood uit Vlaardingen werken samen. In de toonbank van de slager ligt het vlees van varkens die op de stadsboerderij hebben rondgescharreld.

Ieder jaar worden er op de Stadsboerderij Holywood biggetjes geboren. Nadat deze zo'n negen maanden hebben rond gelopen op de boerderij worden ze bij een ambachtelijke slachterij zo stressvrij mogelijk geslacht. Het vlees was al te koop bij de stadsboerderij, maar omdat ze sommige delen van de varkens zelf niet konden verwerken benaderde Jordi Poel, voorzitter van stichting Stadsboerderij Holywood, Slagerij Wapenaar.

Meesterslager Arno Wapenaar van Slagerij Wapenaar merkt dat transparantie belangrijk is voor zijn klanten. De 'Vlaardinger varkens' groeien een paar kilometer van de slagerij op. De klanten van de slagerij kunnen makkelijk een kijkje nemen. "Dit is toch het meest mooie voorbeeld? Hoe transparant wil je het hebben?!", zegt Wapenaar tegen Groot Vlaardingen.

De varkens op Stadsboerderij Holywood krijgen 110 procent plantaardig duurzaam voeren en geen preventieve behandelingen met medicamenten en antibiotica. Ze hebben alle vrijheid om buiten rond te scharrelen. De pasgeboren biggen blijven twee maanden bij hun moeder. Dat is een maand langer dan gewoon. En krijgen volop liefde van de verzorgers en bezoekers van de boerderij. Volgens Van der Poel zorgt het ervoor dat de varkens goed vlees opleveren.

De smaak van het vlees in volgens de slager 'ouderwets lekker'. Hij maakt er karbonades, speklapjes, Stadsboerderij beenham, gehakt schnitzels en braadworstjes van. Het vlees is beperkt verkrijgbaar bij de drie filialen, maar er komt wel om de twee weken nieuwe voorraad.

Altijd op de hoogte blijven?