Actie Foodwatch tegen 'verborgen dierbestanddelen'

Foodwatch start een e-mailactie tegen ‘verborgen dieren’ in voedingsmiddelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ingrediënten van rund in chips, visgelatine in vruchtensap en schellak van luizen op fruit.

Volgens de consumentenorganisatie is de voedingsmiddelenproducent nu niet altijd wettelijk verplicht om op de verpakking te melden dat er dierlijke (bij)producten in hun producten zitten. Dit terwijl minstens 1,5 miljoen consumenten bepaalde dierlijke ingrediënten in voeding willen vermijden, uit religieuze, etnische of andere overwegingen.

In de wetgeving, die eind dit jaar in werking treedt, kunnen fabrikanten technische hulpstoffen verzwijgen omdat deze niet worden beschouwd als ingrediënten. Zo blijkt uit de allergenenlijst op de website van Croky dat de Pickles variant ingrediënten van runderen bevat. Waarschijnlijk gaat het om smaakversterker E631, die als dinatriuminosinaat in de ingrediëntenlijst van Croky Pickles vermeld is, meldt FoodHolland. Verder bevat de traditionele olijfolie van Carbonell 1,5 procent visolie en heeft Chavroux La Tendre Bûche geitenkaas 'gelatine' die afkomstig blijkt te zijn van varkens.

Foodwatch wil dat minister Schippers strengere etiketteringsegels opstelt en is een e-mailactie gestart. Het ministerie van VWS reageert in de Volkskrant: “Als mensen vanwege hun geloof een e-nummer moeten ontwijken, dan zijn er plekken om die informatie te krijgen.” Verder stelt het ministerie dat “dit niet het moment zijn om het aan te kaarten”, omdat er net een heel herzieningstraject is geweest'”.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Less is more, of niet?

Less is more, of niet?

Je kan geen artikel lezen of het gaat over minder. Minder vlees, minder zout, minder suiker, en ga zo maar door. Dat wij minder vlees moeten gaan eten dat weten we. Je kunt als slager ook best minder vlees verkopen maar dan wel iets heel lekkers, producten waar de consument voor omrijdt. Natuurlijk kun je ook enkele vega-producten opnemen in je assortiment,...

De weg kwijt

Langzaamaan verlangen we weer naar andere smaken. Barbecues worden schoongemaakt voor de opslag, hoewel ik ook steeds meer mensen zie die een winterbarbecue houden, waar ze grote stukken vlees op bereiden. Als je als slager daarop inspeelt, zorg dan ook voor andere vleessoorten, zoals wild of gevogelte. Ook geit is niet te versmaden. Dit vlees vraagt om een andere smaakbeleving; eerlijk en eenvoudig. Zo is geit met een beetje knoflook en wat zeezout al super. Ik heb het überhaupt nooit begrepen waarom smaakvervlakkers als marinades worden gebruikt, het lijkt wel of je als slager dan iets...