‘Afrikaanse varkenspest grootste uitbraak van dierziekte ooit’

Varkens_Vietnam_Flickr

Foto: Heiko Carstens, Honda pig carrier, Flickr

Dat zei vorige week Dirk Pfeiffer, veterinair epidemioloog in Hong Kong, in The Guardian. Het bericht haalde zo ongeveer alle media. Eindelijk is de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest wereldnieuws.

Door Cécile Janssen - Foodlog

De Afrikaanse varkenspest (ASF) baart al jaren zorgen. Tegen de ziekte bestaat (nog) geen vaccin of remedie. In Oost-Europa steekt ASF regelmatig de kop op – vorige week nog in Polen – en sinds vorig jaar zomer probeert België de ziekte in de Waalse bossen onder controle te krijgen. 

Maar sinds de dierziekte zich in augustus 2018 in China openbaarde, is de ongerustheid in een stroomversnelling gekomen. Eind vorige maand lanceerde de OIE, de wereldorganisatie voor dierziekten, een wereldwijd initiatief om de ziekte onder controle te krijgen. Inmiddels is in 25 landen in Europa, Afrika en Azië ASF geconstateerd.

Impact op wereldhandel

In april van dit jaar voorspelde de Rabobank dat de uitbraak van ASF in China gevolgen zou hebben voor de wereldhandel. In China, de grootste varkensvleesproducent en -consument ter wereld, zou het productieverlies kunnen oplopen naar 35 procent. In Vietnam, waar 75 procent van al het geconsumeerde vlees varkensvlees is, zijn de economische gevolgen nog groter. Daarnaast hebben de ASF-uitbraken in Zuidoost-Azië ook een grote sociale impact. De sector is kleinschalig en versnipperd, waardoor de overheid ruimingen én compensatie moeilijk doortastend kan organiseren. Maatregelen worden ontweken en restricties leiden tot smokkel en illegale handel, zegt varkenspestexpert Willie Loeffen (WUR) in De Volkskrant.

Volgens de OIE is de verspreiding van ASF naar nieuwe regio's een directe bedreiging voor varkenspopulaties wereldwijd. De organisatie zet het GF-TAD (Global Framework for the Progressive Control of Transboundary Animal Diseases) in om samenwerking op nationaal, regionaal en internationaal niveau te coördineren. Het doel is de ziekte onder controle te krijgen en landen te helpen met preventieve en andere maatregelen de ziekte voor te blijven, zodat de negatieve gevolgen voor diergezondheid, dierenwelzijn en de internationale handel tot het minimum beperkt kunnen blijven. 

Rapporteren en bewustwordingscampagne

Als allereerste maatregel roept de OIE landen op om alle uitbraken van de ziekte te melden via het World Animal Health Information System (WAHIS). Het vermoeden is dat er tot op heden sprake is van onderrapportage. Ook wijst de OIE er op dat het zowel voor landen waar sprake is van een uitbraak, als voor landen die vooralsnog ASF-vrij zijn, van belang is de in het initiatief aangeraden maatregelen te implementeren. Die maatregelen gaan van monitoringsprogramma's en biosecurity-maatregelen in de hele keten tot wilde zwijnenbeheer. Naast de varkenshouderij moeten ook douane-autoriteiten, universiteiten, bosbeheerders, jagers, toeristenorganisaties en transporteurs op de hoogte zijn van hun rol en verantwoordelijkheden. Daarom heeft de OIE de bewustwordingscampagne 'ASF Kills Pigs' gelanceerd. ASF is, onderstreept de organisatie, niet gevaarlijk voor de gezondheid van de mens.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Meer varkens dan inwoners in Spanje

Meer varkens dan inwoners in Spanje

Voor het eerst sinds er statistieken worden bijgehouden, werden in Spanje meer varkens geslacht dan er mensen wonen. Door Lin Batten - Foodlog Het afgelopen jaar slachtten Spaanse slachthuizen 50 miljoen varkens, aldus het Spaanse ministerie van Landbouw en Milieu. Het land telt 46,5 miljoen inwoners. Spanje kwam het afgelopen decennium sterk op als...

Eerste varkensstal met 2-sterren Beter Leven-keurmerk

Eerste varkensstal met 2-sterren Beter Leven-keurmerk

De familie Ten Have Mellema opende 18 juli hun nieuwe Dartelstal voor het Hamletz-varken. Hiervoor ontvingen zij als eerste varkenshouder in Nederland het 2-sterren certificaat van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. “De varkens krijgen meer ruimte, hebben een buitenuitloop en kunnen in stro liggen en wroeten. Een grote stap voorwaarts...

Zeeuwse scharrelvarken krijgt de ruimte

Zeeuwse scharrelvarken krijgt de ruimte

Rinus en Willem Stoutjesdijk zijn varkensboer, niets meer en niets minder. In hun boerenbedrijf in het Zeeuwse Nieuwerkerk houden ze scharrelvarkens. De dieren worden gehouden in nieuwe stallen met buitenuitloop en volop daglicht. Binnen lopen varkens en liggen ze gescheiden naar grootte op stro. De stallen zijn nieuw; ze hebben betonvloeren waarop...