'Alles voor de perfecte smaak'

27 januari 2021 Christiaan van Beemen
Foto: Het Koeienhuis

Wagyuvlees is bezig aan een opmars. Klanten komen van heinde en ver naar Het Koeienhuis in Benningbroek. Daar verkopen Klaas en Wendy Vlaar hun exclusieve rundvlees. Het gemarmerde vlees is de droom van menig carnivoor. En niet alleen de bekende dure delen zijn de moeite waard. “Onze wagyuburgers zijn niet gekruid, wij kruiden onze koeien.”

Het succes van de Westfriese wagyuboerderij had een lange aanloop. Klaas en Wendy Vlaar begonnen hun agrarische carrière in 2000 met het houden van zwartbonte melkkoeien, waarmee ze het werk van de vader en grootvader van Klaas voortzetten. Tegelijkertijd maakte het jonge echtpaar plannen om het bedrijf te vernieuwen. Ze gingen op zoek naar een manier om zich te onderscheiden van andere boeren. Vlak na de millenniumwisseling lazen ze in opinieblad Elsevier een artikel over een wagyuboer. Dat was het begin van grootscheepse veranderingen in Het Koeienhuis.

Embryo’s uit Australië

“Dat verhaal sprak ons heel erg aan,” zegt Klaas. “We kregen het idee om zelf wagyu’s te gaan houden. Dat bleek niet makkelijk. Het duurde nog drie jaar voordat ons eerste kalf werd geboren.” Bij hun onderzoek naar wagyurunderen stuitten Klaas en Wendy op de exclusiviteit van de dieren. Zo is het verboden de runderen te exporteren uit Japan, waar de wagyu’s oorspronkelijk vandaan komen. “Uiteindelijk is het ons gelukt embryo’s te kopen. Die zijn geleverd vanuit Australië en Nieuw-Zeeland en bij ons in de zwartbonte draagmoeders geplaatst. Van de embryo’s hebben we paspoorten en stamboek­papieren. Zo weten we zeker dat ze allemaal recht­streeks afstammen van wagyu’s uit Japan. Wij wilden per se volbloedwagyu’s.” Vanaf 2003 bouwden de Vlaren geleidelijk hun veestapel op.

Meer weten over Het Koeienhuis? Lees dan het complete artikel online of in Vlees+ 8-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?