Foto: Unsplash

Van 9 tot en met 15 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees. Volgens KNS promoot deze week een flexitarisch eetpatroon, die de consument aan het denken zet over zijn of haar consumptiepatroon. KNS vindt bewust eten belangrijk en benadrukt de rol van vlees in een compleet en gezond voedingspatroon.

“Voor de bewustwording een goed idee” zegt Marian Lemsom, directeur van de KNS. “Laat mensen stil staan bij hun vleesconsumptie én de herkomst van het vlees. Daarmee wordt de waarde van de slager duidelijk. Regelmatig vlees eten past in een gezond voedingspatroon en de welbewuste eter haalt zijn vlees bij de slager. En als je een dag geen vlees wilt eten kun je bij de slager steeds vaker terecht voor een vegetarisch of hybride product, vaak op ambachtelijke wijze geproduceerd.”

De slager

De Week Zonder Vlees past volgens KNS naadloos bij de adviesfunctie van ambachtelijke slagers. De slager helpt consumenten bij vragen over vlees, herkomst en de bereiding. Vlees is een belangrijk onderdeel van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. Door de dierlijke oorsprong heeft vlees een hoge intrinsieke voedingswaarde. Vlees is de grondstof en het kernproduct van de ambachtelijke slager. De slager voorziet klanten van producten die inspelen op de vragen van deze tijd; porties op maat, duurzaam en ambachtelijk gemaakt. Hij heeft korte lijnen met de boer of kent de herkomst van het vlees als geen ander. Van oudsher hanteert de slager een duurzame productiewijze, van kop tot staart, omdat ‘weggooien’ zonde is.

Bewust consumeren

Veel consumenten willen bewust consumeren. Dit gaat veel verder dan de vraag of voeding gezond of voedzaam is. De consument wil antwoord op vragen als: “waar komt dit product vandaan. En hoe is dierenwelzijn geborgd?” Weloverwogen consumeren laat ons anders kijken naar de componenten van gezonde voeding.

De KNS vindt een zorgvuldige omgang met dieren en vlees(producten) van belang. En KNS streeft naar verbeterd inzicht in de belangrijke voedingswaarde van vlees. De keuze om minder of geen vlees te eten blijft de individuele keuze van de consument. Lemsom:“Ga in gesprek met de slager over vlees en slagersproducten. Uiteraard ook in de Week Zonder Vlees”.

Altijd op de hoogte blijven?