Amster-Damhertenrookworst maakt kans op Horecava Innovation Award

3 januari 2019

Tijdens de Horecava vindt op 7 januari de uitreiking van de Horecava Innovation Award plaats, de prijzen voor de beste innovaties in de foodservice branche. Onlangs maakte de jury de genomineerden bekend. In totaal waren er 189 inzendingen waaruit de jury zestien genomineerden koos, waaronder de Amster-Damhertenrookworst.

Er zijn vier categorieën, namelijk Food & Beverage; Equipment & Services; Concepts, Interior & Design; en Digital, Apps & Social Media. In alle vier de categorieën wijst de jury een winnaar aan. Een van hen wordt de overall winnaar. Daarnaast wordt ook de Karel de Vos Duurzaamheid Award uitgereikt aan het product dat het meeste blijk geeft van een duurzame, toekomstgerichte visie.

Genomineerden Food & Beverage

In de categorie Food & Beverage is de Amster-Damhertenrookworst genomineerd. Pieter van Meel, Groothandel in Wild en Gevogelte, maakt deze innovatie. Deze rookworst wordt op ambachtelijke wijze geproduceerd met vlees van damherten uit de Amsterdamse Waterleidingenduinen. Volgens de jury speelt Van Meel met dit product goed in op de maatschappelijke discussie rondom de het actief beheren van de lokale wildstand. De groothandel biedt het damhertenvlees aan in verschillende toepassingen, waaronder de rookworst en verschillende producten die worden aangeboden bij de voedselbank. De rookworst heeft een brede doelgroep, omdat het vlees ook Halal is.

Daarnaast zijn in deze categorie Aard, De Balletjes en Kukki Cocktails genomineerd. Aard van Nevel Artisan Ales is een blend van houtgerijpt wild bier met kvass gemaakt van oud zuurdesembrood van Streekbakker Jorrit en de biologische rode bieten en absintalsem van kwekerij De Ommuurde Tuin.  

Friethoes produceert op een zo duurzaam mogelijke wijze verse friet. Het restafval verwerkt de frietproducent nu tot een nieuwe snack: De Balletjes. Naast het restafval bevat de snack IPA Bier en kaas. De jury is van mening dat er hier goed gebruikt gemaakt wordt van de reststroom, waardoor er minder food waste ontstaat.

Kukki Cocktails zijn cocktails met ijsblokjes en vers fruit in een fles. De jury prijst deze cocktail vanwege de visuele beleving. De cocktail is 18 maanden houdbaar en bevat geen chemische toevoegingen en kleurstoffen. 

Genomineerden andere categorieën

In de categorie Equipment & Services

  • De Bottle Tender van Tender One cocktails. Dit is een doseermachine die het mogelijkmaakt om snel en precies cocktails en mixdranken te produceren.
  • De hygiënische sauzendispenser, de Asept Fretus pomp, van Apparatenfabriek Bereila.
  • Stichting Groene Ster Nederland
  • Glazenwasmachine Top Dry van Hobart Nederland

In de categorie Concepts, Interior & Design:

  • De snackbakjes, gemaakt van suikerriet, van Natureko B.V.
  • De circulaire kokskledinglijn van Persu
  • Nohbo Drops van Bunzl. Deze shampoo is per portie verpakt in wateroplosbare folie.
  • De Flyingtable, een frame dat in palen, bomen en zuilen geklemd kan worden.

En tot slot de categorie Digital, Apps & Social Media

  • AssistYou, een intuïtief werkende telefoonservice voor de horeca gebaseerd op artificial Intelligence
  • Deliverect integreert verschillende bezorgsystemen als Deliveroo en Thuisbezirgd in één POS (point of sale).
  • OnJobs, een nieuw en zeer visueel ingesteld platform voor horecavacatures
  • SO Connect Review helpt ondernemers om op één plek duidelijk overzicht te houden op de reviews die mensen online over hun horecazaak plaatsen.

Altijd op de hoogte blijven?