BBQ-en blijft populair in Nederland

29 augustus 2019

BBQ-en blijft populair in Nederland. Het aantal BBQ-ers blijft hoog, de frequentie neemt zelfs iets toe en ook de hoge waardering blijft. Wel verandert het karakter. Er wordt minder op de grill gelegd, het aandeel van vleesvervangers neemt toe en er worden nieuwe kooktechnieken gebruikt. Dat blijkt uit het Nationaal BBQ Onderzoek 2019.

Het Nationaal BBQ onderzoek werd uitgevoerd door Motivaction, in samenwerking met Activate & Co. Het onderzoek vond dit jaar voor de vijfde keer plaats en er deden ruim 800 personen tussen de 18 en 70 jaar aan mee.

9 op de 10 Nederlanders maken jaarlijks minstens één BBQ mee en ze waarderen hun laatste BBQ met een acht. Tweederde van de Nederlanders heeft een eigen BBQ. Het aandeel van houtskool is gegroeid ten opzichte van 2018, terwijl tegelijkertijd de interesse in de aanschaf van een nieuwe gas BBQ toeneemt. Redenen voor de aanschaf van een gasbarbecue (of een elektrische) zijn: beter voor het milieu en minder overlast voor de buren. Maar de traditie van houtskool en de fijne rooklucht maken dat dit aandeel afgelopen jaar toch is toegenomen. Wel willen consumenten graag een multifunctionele BBQ.

De trend van het gebruik van nieuwe kooktechnieken zet langzaam door, een groei van 4 procent ten op zichte van vorig jaar. Dit betekent dat drie op de tien bbq-ers dit doen. Ook het aandeel van vegetarisch is gegroeid, op indexbasis met ruim 10 procent. Er wordt minder gebruikt gemaakt van traditionele vleessoorten zoals hamburgers, speklapjes en braadworst, maar vaak komen hier geen alternatieven voor in de plaats. Nederlanders leggen juist minder op de BBQ. Ook gebruiken ze minder stokbrood en saus.

De Nederlanders consumeren bij de BBQ meer groente, groentesalade en kip en minder varkensvlees, aardappels en stokbrood. Dit komt overeen met het beeld van de afgelopen vijf jaar en de verwachting is dat dit doorzet naar 2020. Dit betekent een toename van het aantal vegetarische producten. Daarnaast zal er minder varkens- en rundvlees gebruikt worden en daardoor mogelijk meer vis en kip. Maar vlees zal zeker niet van de BBQ verdwijnen.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?