Belangrijkste bron voor ESBL-besmetting blijkt de mens

ESBLAT

Het is een misvatting te denken dat mensen vooral via het eten van vlees antibiotica-resistente bacteriën oplopen. Overdracht van ESBL's gebeurt met name tussen mensen onderling. Die conclusie presenteerde een onderzoeksconsortium vorige week tijdens het ESBLAT-symposium.

Door Cécile Janssen - Foodlog

ESBL staat voor Extended Spectrum Bèta-Lactamase. Dat zijn enzymen, geproduceerd door bepaalde bacteriën, die bacteriën resistent maken tegen sommige antibiotica. Ongeveer 5% van de mensen draagt ESBL's bij zich in de darmen. Als deze mensen een infectie oplopen, kan behandeling moeilijker blijken. Vooral kwetsbare mensen met een verminderde weerstand behoren tot de groep die risico loopt.

De onderzoekers van het ESBLAT-consortium, een samenwerkingsverband tussen de universiteiten van Wageningen en Utrecht, het RIVM, het UMC Utrecht en de Gezondheidsdienst voor Dieren, onderzochten hoe de verspreiding van ESBL's in zijn werk gaat. Ze onderzochten in totaal 39 verschillende bronnen, van gezelschapsdieren en wilde vogels via vlees tot het oppervlaktewater. Ze ontdekten dat ESBL’s overal voorkomen: binnen de veehouderij, in het milieu en bij de mens zelf.

Maar de ESBL’s in de veehouderij en in vlees blijken genetisch in veel opzichten te verschillen van die bij de mens. Daarentegen vonden de onderzoekers wel grote overeenkomsten tussen de ESBL's van gezonde dragers en mensen met een infectie. Daaruit concluderen ze dat de overdracht van ESBL's naar mensen voornamelijk tussen mensen onderling plaats vindt. Dat staat haaks op het idee dat mensen een ESBL-besmetting oplopen door het eten van met ESBL's besmet vlees.

"Dat mensen vooral ESBL’s zouden krijgen door het eten van (kippen)vlees blijkt een misvatting. Wanneer het vlees goed wordt verhit en er voldoende hygiënisch gewerkt wordt in de keuken, is de kans klein dat mensen aan ESBL’s worden blootgesteld", schrijft het RIVM.

Veehouders en slachthuismedewerkers hebben wel een grotere kans om vee-gerelateerde ESBL's bij zich te dragen. Zwemmen is geen directe risicofactor voor een ESBL-besmetting. ESBL's komen in het oppervlaktewater via lozing van gezuiverd afvalwater uit het riool, maar ook doordat mest van dieren hierin terecht kan komen. Omdat de concentraties echter laag zijn is het risico gering. Hetzelfde geldt voor omwonenden van veehouderijbedrijven. Zij hebben geen verhoogde kans om ESBL's bij zich te dragen die via de veehouderijbedrijven in het milieu terecht zijn gekomen, meldt Resource.

Het ESBLAT-onderzoek maakt deel uit van 1Health4Food, een publiek-privaat onderzoeksconsortium op het gebied van dier- en volksgezondheid. Het volledige onderzoek is hier te downloaden.

Foto: 'Conclusies ESBL-overdracht', #ESBLAT, Twitter

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Seminar Plantaardig en vlees, scheiden of combineren

Seminar Plantaardig en vlees, scheiden of combineren

Stichting Expertisecentrum Slagersambacht organiseert op 4 februari het seminar 'Plantaardig en vlees, scheiden of combineren'. Dit seminar haakt in op de actuele discussie over vlees. Is de discussie terecht en hoe kan de sector daarmee omgaan? De sprekers op dit seminar zijn Jos Hugense en Ton Klos van Meatless, Paul van Trigt en Ron Kinkelaar van...

Unilever neemt de Vegetarische Slager over

Unilever neemt de Vegetarische Slager over

Unilever en de Vegetarische Slager gaan samen verder. De overname past binnen de strategie van Unilever om het portfolio van plantaardige voedingsmiddelen uit te breiden en in te spelen op de groeiende consumententrend om minder vlees te eten. Ook voor de Vegetarische Slager past de overname in de groeiambitie. Oprichter Jaap Korteweg verwacht dat het...

RCC tikt Wakker Dier op de vingers

RCC tikt Wakker Dier op de vingers

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft Wakker Dier op de vingers getikt voor de eet-geen-dierendag campagne. De commissie noemt de claim van deze campagne, dat als 'iedereen nou een dag geen vlees eet, dat je dan 500.000 dieren spaart', misleidend en oneerlijk. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) diende de klacht in bij de RCC. "Goed,...