Belgische varkensbedrijven en slachters kunnen personeel tijdelijk de deur wijzen

varkens

De uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) is als 'overmacht' erkend door federaal minister van Werk Kris Peeters in België. Sinds de uitbraak in België weren talloze niet-Europese landen de import van Belgisch varkensvlees. Dat heeft tot gevolg dat varkenshouders en vleesverwerkers (slachthuizen) hun activiteiten op een lager pitje zetten. 

"Slachthuizen moeten bijvoorbeeld de productie volledig of grotendeels stopzetten omdat er geen varkens worden aangevoerd, de verpakkingsafdeling wordt gesloten of het transport valt terug op de helft van het normale niveau," meldt Vilt. In de meest extreme gevallen sluiten bedrijven zelfs volledig.

Nu de minister de crisis als overmacht heeft erkend, kunnen personeelsleden een uitkering krijgen voor hun tijdelijke werkloosheid. Onder de huidige omstandigheden kan een circa 60% van de bedrijven zijn personeel niet volledig aan het werk houden. Het verzoek tot erkenning is ingediend door de brancheorganisaties FEBEV, de Federatie van het Belgische Vlees, en Fevia, de koepelorganisatie van verwerkende bedrijven.

Eerder liet minister van Landbouw Denis Ducarme al weten circa €1 miljoen vrij te maken als compensatie voor de bedrijven die - in de besmette zone - uit voorzorg hun varkens moesten ruimen.

Bron: Foodlog

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Slachthuizen kunnen 9,7 miljoen euro terugkrijgen voor NVWA-controles

Slachthuizen kunnen 9,7 miljoen euro terugkrijgen voor NVWA-controles

Slachthuizen hebben te veel betaald voor de verplichte officiële controles door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Er wordt geschat dat ze ongeveer 9,7 miljoen euro terug kunnen krijgen van het ministerie.

Cordon bleu met kaasspreads

Cordon bleu met kaasspreads

Deze keer gaan we naast vlees ook met kaas aan de gang. De bekendste vleesvariant met kaas is natuurlijk de cordon bleu, een filetlapje gevuld met ham en kaas. Ik heb een mooi stuk varkensvlees hiervoor, maar het kan ook heel goed met kalfsvlees. Je kunt ook kleine ‘vinkjes’ van een laagje smeerbare kaasspread voorzien, of een rollade. Tekst...

Vion op de eerste plaats op de MT500-lijst categorie Fast Moving Consumer Goods

Vion op de eerste plaats op de MT500-lijst categorie Fast Moving Consumer Goods

Ieder jaar publiceert MT500 een lijst van 500 bedrijven met de beste reputatie van Nederland. Vion bezet de eerste plaats in de categorie Fast Moving Consumer Goods (toeleveranciers).