Bert Schreibelt is Gelderse Held van de Smaak

De Gelderse Held van de Smaak verkiezing is gewonnen door Bert Schreibelt van De Schelfer uit Geesteren. Schreibels is boer én slager. Samen met zijn vrouw Ans van Bergen is hij twaalf jaar geleden begonnen de eigen varkens te verwerken tot Achterhoekse streekproducten. Worst en ham spelen daarbij de hoofdrol. De kwaliteit van zijn worsten en het verhaal achter het product overtuigden de vakjury zodanig, dat Bert Schreibelt unaniem verkozen is tot Gelderse Held van de Smaak 2013.

De verkiezing van de Gelderse Held van de Smaak vond vandaag plaats bij SVO-versopleidingen in Wageningen. Zes uitstekende kandidaten presenteerden zich voor de vakjury en zetten hun beste beentje voor. Natuurlijk lieten zij hun beste of meest bijzondere worsten proeven. Sommige van de kandidaten zoeken het daarbij bijvoorbeeld in de biologische productie, anderen kiezen juist meer voor het streekproduct en het aanknopen van directe relaties met hun leveranciers.

Onderscheidend vermogen

De enige die zich onderscheidt door het gehele proces in een hand te houden, dus zelf de varkens te mesten en de dieren te verwerken tot een breed assortiment bijzondere worsten is Bert Schreibelt. Om de juiste kwaliteit en smaak te bereiken groeien de varkens wat langer door dan gangbaar en worden ze gevoerd met roggemeel. Hierdoor krijgen ze voor Bert de beste vlees-vetverhouding. Dit proef je terug in het vlees en in de worst. De worsten hebben een eigen unieke receptuur, geïnspireerd door traditionele streekspecialiteiten uit binnen en buitenland.

  • De kandidaten die streden voor de titel Held van de Smaak Gelderland waren:
  •  Stefan Bles van Slagerij Bles uit Wehl
  •  Wiljo Kuenen, Slagerij Kuenen uit Ruurlo
  •  Ruud Keizer, Natuurslagerij Keijzer & van Santen uit Wageningen
  •  Henk van Oers, Deli Harmony St. Hendrick uit Hedel
  •  Bert Schreibelt en Ans van Bergen, BoerenSlager De Schelfer uit Geesteren
  •  Bart Boon, Eco Fields uit Wekerom i.s.m. Evert van Engelenburg,  JeCeVe uit Rhenen
  • De jury bestond uit:
  • Marjel Neefjes, communicatie deskundige én schapenboerin
  • Hans van der Molen, voorzitter Slow Food Nederland
  • Nico Buur, docent bij SVO-versopleidingen
  • Gerard Marlet, deskundige worstmaken
  • Norbert Mergen, voorzitter van de Vereniging van het Bonte Bentheimer Landvarken

Reactie toevoegen