Betere hygiëne in slachthuizen

17 april 2019

De NVWA-naleefmonitor voor slachthuizen moest vooruitgang brengen bij de door schandalen geplaagde vleessector. De hygiëne in de roodvleesbranche is sindsdien op veel punten verbeterd. Aandachtspunten zijn vervuilde karkassen en verontreinigde veevervoermiddelen.    

Misstanden en schandalen in de vleesssector waren reden voor het ministerie van Economische Zaken om een ‘vleesverbeterplan’ te initiëren. Dat moest zowel het vertrouwen van de consument in de overheid als de transparantie binnen de branche vergroten. Onderdeel van het plan is de naleefmonitor van de NVWA, waarmee sinds 2015 wordt gecontroleerd of slachthuizen zich wel aan de regels voor hygiëne en dierenwelzijn houden.

Protocollen

‘De naleefmonitor helpt ons om dierenwelzijn en hygiëne positief te beïnvloeden’, aldus Vincent Geven, directeur Operations bij Ekro, onderdeel van VanDrie Group. Bij het Apeldoornse bedrijf worden jaarlijks ruim 400.000 kalveren geslacht. Geven: ‘Dat noopt ons tot strakke hygiëneprotocollen. We gebruiken de HACCP en voor afnemers buiten Europa komen daar nog aanvullende eisen bij.’ Ekro slaagde bij de laatst gepubliceerde cijfers (januari - juni 2018) met vlag en wimpel op alle punten van de naleefmonitor. De resultaten van de individuele slachthuizen kunnen op onderdelen flink verschillen. In de zomer van 2018 werden voor het eerst de scores van de individuele bedrijven openbaar gemaakt. Met deze methode van naming and shaming hoopt de NVWA dat slachthuizen van elkaar zullen leren. 

In de HygiëneSpecial die bij de komende editie van Vlees+ wordt meegezonden (mei 2019) staat een langer artikel over de NVWA-naleefmonitor.

Altijd op de hoogte blijven?