Betere hygiëne in slachthuizen

NVWA naleefmonitor

De NVWA-naleefmonitor voor slachthuizen moest vooruitgang brengen bij de door schandalen geplaagde vleessector. De hygiëne in de roodvleesbranche is sindsdien op veel punten verbeterd. Aandachtspunten zijn vervuilde karkassen en verontreinigde veevervoermiddelen.    

Misstanden en schandalen in de vleesssector waren reden voor het ministerie van Economische Zaken om een ‘vleesverbeterplan’ te initiëren. Dat moest zowel het vertrouwen van de consument in de overheid als de transparantie binnen de branche vergroten. Onderdeel van het plan is de naleefmonitor van de NVWA, waarmee sinds 2015 wordt gecontroleerd of slachthuizen zich wel aan de regels voor hygiëne en dierenwelzijn houden.

Protocollen

‘De naleefmonitor helpt ons om dierenwelzijn en hygiëne positief te beïnvloeden’, aldus Vincent Geven, directeur Operations bij Ekro, onderdeel van VanDrie Group. Bij het Apeldoornse bedrijf worden jaarlijks ruim 400.000 kalveren geslacht. Geven: ‘Dat noopt ons tot strakke hygiëneprotocollen. We gebruiken de HACCP en voor afnemers buiten Europa komen daar nog aanvullende eisen bij.’ Ekro slaagde bij de laatst gepubliceerde cijfers (januari - juni 2018) met vlag en wimpel op alle punten van de naleefmonitor. De resultaten van de individuele slachthuizen kunnen op onderdelen flink verschillen. In de zomer van 2018 werden voor het eerst de scores van de individuele bedrijven openbaar gemaakt. Met deze methode van naming and shaming hoopt de NVWA dat slachthuizen van elkaar zullen leren. 

In de HygiëneSpecial die bij de komende editie van Vlees+ wordt meegezonden (mei 2019) staat een langer artikel over de NVWA-naleefmonitor.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Geen dierentransporten bij temperaturen vanaf de 35 graden

Geen dierentransporten bij temperaturen vanaf de 35 graden

Minister Carola Schouten wil dierentransporten bij temperaturen vanaf 35 graden wettelijk gaan verbieden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze neemt deze maatregel omdat de vrijwillige afspraak uit het Nationaal plan om bij 35 graden of meer geen dieren meer te vervoeren niet door iedereen wordt nagekomen.

Faillissement Belgisch slachthuis Qualibeef

Faillissement Belgisch slachthuis Qualibeef

De ondernemingsrechtbank van Luik sprak 27 augustus het faillissement uit over het Belgische slachthuis Qualibeef uit Bastenaken. Het slachthuis heette voorheen Veviba en kwam ongeveer een jaar geleden in het nieuws vanwege valse invriesdata op de etiketten. De tijdelijke bestuurders hopen snel een overnamekandidaat te vinden voor het slachthuis, versnijderij...

Nieuwe module Hygiënisch werken beschikbaar op Slagerspassie

Nieuwe module Hygiënisch werken beschikbaar op Slagerspassie

Voedselveiligheid is een must voor de slager. Hygiënisch werken is hierbij essentieel. Op slagerspassie is de nieuwe module 'Hygiënisch werken' beschikbaar. Hier kunnen slagers online kennis opdoen over voedselveiligheid, hygiënisch werken en de toepassing hiervan in de dagelijkse praktijk.