Biologische geitenhouder van Tilburg wil meerwaarde voor geitenbokjes

5 september 2019
Foto: Theo Harkens

Aafke en Jan van Tilburg runnen samen een biologische geitenboerderij. Ze hebben 770 melkgeiten en ongeveer 250 jonge dieren. De geitjes houden ze om de oudere geiten te vervangen, maar de bokjes vormen een kostenpost. Dat ziet het echtpaar graag anders. Ze willen de kosten beperken, de dieren langer aanhouden en het vlees in Nederland aan de man brengen.

De bokjes blijven nu drie weken op het bedrijf en worden daarna geslacht. Aafke en Jan zoeken naar een manieren om de bokjes een tijdje aan te houden en de kosten terug te verdienen. Met behulp van de coöperatie Bio Goat Meat proberen ze een afzetmarkt te creëren voor het vlees van de jonge dieren. Geitenvlees gaat nu vaak naar Zuid Europa. En het vlees van de allerjongste dieren wordt verwerkt tot honden- en kattenvoer. Zonde vinden Aafke en Jan. 

Bij Bio Goat Meat zijn 35 van de 45 Nederlandse biologische geitenhouders in Nederland aangesloten. Gezamenlijk proberen ze restauranthouders te interesseren voor biologisch geitenvlees. Het vlees is mager, rijk aan mineralen en de smaak is zachter dan van schapenvlees. “Bokkenvlees smaakt ook niet anders dan dat van geiten”, aldus Aafke.  Ze denkt dat de onbekendheid met geitenvlees een belangrijke reden is dat geitenhouders zoveel moeite hebben om het vlees af te zetten. “Wie het eet, vindt het lekker.”

Ook de prijs speelt hierbij een rol. Namelijk zo’n 24 tot 30 euro per kilogram als het bij de consument op zijn bord ligt. “Niet-biologisch geitenvlees kost ongeveer de helft”, schat ze. Maar Aafke is optimistisch: “Geitenkaas was aanvankelijk ook niet populair en nu kun je het overal krijgen, zo kan het met geitenvlees ook gaan.”

Meer weten over Aafke en Jan van Tilburg en hun biologische geitenboerderij? Lees dat het complete artikel van Theo Haerkens in Vlees+ 4-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

 

Altijd op de hoogte blijven?