Bovengrens aan temperaturen voor langeafstandstransporten van dieren

Varken_Pixabay

Met de zomermaanden voor de boeg wil de Europese Commissie (EC) strengere regels voor diertransporten over lange afstanden. Volgende week zal de EC een voorstel indienen in de vergadering van landbouwministers om langeafstandstransporten te verbieden als de voorspelde temperaturen hoger zijn dan 30 graden Celsius. 

In een Kamerbrief geeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan dat zij dit voorstel zal steunen.

Op dit moment is in de Europese regelgeving geen temperatuurgrens aangegeven. In Nederland bestaat een nationaal plan voor extreme temperaturen. Vanaf 35 graden Celsius geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geen exportpapieren meer af.

Bij de hoge temperaturen van vorige maand, gaven verschillende slachterijen aan 's nachts te willen gaan slachten met het oog op het welzijn van de aangevoerde dieren. Dat plan viel in het water, omdat er geen inspecteurs beschikbaar waren. In Duitsland gaan inmiddels stemmen op om tijdens een hittegolf ook voor mensen extra maatregelen te treffen, zoals een verplichte siësta op het heetst van de dag.

Bron: Foodlog

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Slachthuizen kunnen 9,7 miljoen euro terugkrijgen voor NVWA-controles

Slachthuizen kunnen 9,7 miljoen euro terugkrijgen voor NVWA-controles

Slachthuizen hebben te veel betaald voor de verplichte officiële controles door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Er wordt geschat dat ze ongeveer 9,7 miljoen euro terug kunnen krijgen van het ministerie.

Hygiënecode online brengt nieuwe HACCP-thermometer op de markt

Hygiënecode online brengt nieuwe HACCP-thermometer op de markt

Op de nieuwe thermometer van Hygiënecode Online kan een foodspecialist zowel de temperatuur aflezen als deze koppelen aan de al bestaande systemen van Hygiënecode Online.

Betere hygiëne in slachthuizen

Betere hygiëne in slachthuizen

De NVWA-naleefmonitor voor slachthuizen moest vooruitgang brengen bij de door schandalen geplaagde vleessector. De hygiëne in de roodvleesbranche is sindsdien op veel punten verbeterd. Aandachtspunten zijn vervuilde karkassen en verontreinigde veevervoermiddelen.