Canadese wetenschappers voorspellen toename campylobacter op vlees in 2080

kipfilet - https://pixabay.com/en/chicken-chicken-breast-fillet-3212144/

Canadese wetenschappers voorspellen een verdubbeling van het aantal Campylobacter-besmettingen tegen 2080. Oorzaak: klimaatverandering. 

Campylobacter, een ziekmaker die in vlees voorkomt, veroorzaakt wereldwijd de meeste voedselinfecties. Hoe de bacterie zich verspreidt, is nog altijd onvoldoende duidelijk.

De Canadezen ontdekten dat Campylobacter-besmettingen een piek vertonen in de zomer, de periode waarin ook het aantal vliegen het grootst is. “Wanneer het warm is, komen vliegeneieren veel sneller uit, wat betekent dat de populaties snel kunnen toenemen,” aldus hoofdonderzoeker Melanie Cousins in The Independent.

Stel dat vliegen een sleutelrol spelen in de verspreiding van de Campylobacter? Omdat de bacterie op vliegen wordt gevonden, sloegen de onderzoekers aan het rekenen.

Ze legden de gegevens van Campylobacterbesmettingen in de provincie Ontario naast voorspellingen over de toename van het aantal vliegen als gevolg van opwarming. En ja, er zullen 2 tot 3 keer zoveel vliegen rondvliegen als nu. En dat leidt tot een verdubbeling van het aantal Campylobacterbesmettingen ten opzichte van nu in 2080. Het rekenwerk is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Royal Society Open Science.

Of de vlieg die op je broodje ham of drumstick van de BBQ landt ook daadwerkelijk Campylobacter bij zich draagt, moet nog uit veldwerk blijken. Dat kan een rekenmodel je niet vertellen.

Bron: Foodlog

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Slagerijen Kaldenberg - Ambachtelijke slagerij in het groot

Slagerijen Kaldenberg - Ambachtelijke slagerij in het groot

Van een kleine slagerij in Herwijnen, groeide Slagerijen Kaldenberg in Vuren (Gld) in 60 jaar uit tot het huidige bedrijf dat ruim 200.000 kilogram vlees per week verwerkt voor foodservice, horeca en de institutionele markt. “De vraag naar een goed stuk vlees groeit.”

Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

De rode runderen horen bij West-Vlaanderen. De flinke runderen zijn goed zichtbaar in het landschap en het vlees is een geliefd product in de Belgische gastronomie. Eerder werd dit vlees als erkend als West-Vlaams streekproduct. Nu krijgt het ook Europese bescherming.

Slager Dennis van de Ven wil vlees verkopen

Slager Dennis van de Ven wil vlees verkopen

Slager Dennis van de Ven verkoopt bijna alleen maar vlees en vleeswaren. “Ik verkoop 80 procent vlees en 20 procent vleeswaren, daarvoor ben ik slager”, zegt hij.