Canadese wetenschappers voorspellen toename campylobacter op vlees in 2080

kipfilet - https://pixabay.com/en/chicken-chicken-breast-fillet-3212144/

Canadese wetenschappers voorspellen een verdubbeling van het aantal Campylobacter-besmettingen tegen 2080. Oorzaak: klimaatverandering. 

Campylobacter, een ziekmaker die in vlees voorkomt, veroorzaakt wereldwijd de meeste voedselinfecties. Hoe de bacterie zich verspreidt, is nog altijd onvoldoende duidelijk.

De Canadezen ontdekten dat Campylobacter-besmettingen een piek vertonen in de zomer, de periode waarin ook het aantal vliegen het grootst is. “Wanneer het warm is, komen vliegeneieren veel sneller uit, wat betekent dat de populaties snel kunnen toenemen,” aldus hoofdonderzoeker Melanie Cousins in The Independent.

Stel dat vliegen een sleutelrol spelen in de verspreiding van de Campylobacter? Omdat de bacterie op vliegen wordt gevonden, sloegen de onderzoekers aan het rekenen.

Ze legden de gegevens van Campylobacterbesmettingen in de provincie Ontario naast voorspellingen over de toename van het aantal vliegen als gevolg van opwarming. En ja, er zullen 2 tot 3 keer zoveel vliegen rondvliegen als nu. En dat leidt tot een verdubbeling van het aantal Campylobacterbesmettingen ten opzichte van nu in 2080. Het rekenwerk is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Royal Society Open Science.

Of de vlieg die op je broodje ham of drumstick van de BBQ landt ook daadwerkelijk Campylobacter bij zich draagt, moet nog uit veldwerk blijken. Dat kan een rekenmodel je niet vertellen.

Bron: Foodlog

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Barbecueseizoen op volle toeren

Barbecueseizoen op volle toeren

Nu we aan huis gekluisterd zijn, biedt buiten eten een prettige afleiding. Zodra het even kan, gaat de barbecue aan. Nieuwe recepten en gerechten zijn daarbij zeer welkom. De slager kan helpen om origineel, lekker en voordelig te barbecueën en om daarbij een horeca-ervaring te evenaren.

De 'vleesweters' van Slagerij Van der Meer uit Castricum

De 'vleesweters' van Slagerij Van der Meer uit Castricum

De vleesweters noemen ze zichzelf. Bij Slagerij Van der Meer uit Castricum staan puur vlees en ambacht centraal. Met workshops en het actief aanbieden van vergeten vlees etaleert eigenaar Joost van der Meer zijn vakkennis. “We willen laten zien dat we echte slagers zijn.”

Avo inspireert slagers met streetfood, vegan & BBQ

Avo inspireert slagers met streetfood, vegan & BBQ

Voor de derde keer organiseerden Ron Kuipers en Martijn Lelsz een AVO-seminar – ditmaal over streetfood, veganistische producten en bbq’s. Zowel ambachtelijke slagers, groothandelaren als de industrie waren vertegenwoordigd op 3 en 4 maart in de fabriek in Osnabrück.