CBS: 8 op de 10 Nederlanders eet niet dagelijks vlees
Acht op de tien Nederlanders eet niet dagelijk vlees. Dat blijkt uit onderzoek Belevingen 2020 van het CBS. Volgens de cijfers eet 45 procent van de ondervraagden maximaal vier dagen in de week vlees, 5 procent eet nooit vlees. 30 procenten eet vijf of zes dagen per week vlees. Ongeveer een derde ging het afgelopen jaar minder vlees eten en een half procent stopte helemaal.
Voor het onderzoek ondervroeg het CBS ruim 3,6 duizend inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder in de periode februari tot en met juni 2020. Zij kregen vragen over de klimaatverandering en energietransitie. Ook werd gevraagd naar de vlees- en visconsumptie. De coronacrisis, die toen net begon, kan invloed gehad hebben op de antwoorden.
Vleesconsumptie
Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent van de Nederlanders niet meer dagelijks vlees eet (flexitarisch). 20 procent doet dit nog wel. Van de groep mensen die geen vlees zegt te eten, eet 3 procent nog wel vis (pescotariers). 2 procent eet geen vlees of vis (vegetarisch) en 0,4 procent eet alleenmaar plantaardig.
Dierwelzijn
35 procent van de ondervraagden zegt in 2020 minder vlees te zijn gaan eten. Dit betekent een dag geen vlees of kleinere porties. 58 procent heet de vleesconsumptie niet veranderd. 37 procent van de vleeseters vindt dat ze minder vlees moeten eten. Dierwelzijn is daarvoor het belangrijkste argument (70 procent). Klimaat of milieu staat met 59 procent op de tweede plaats.
Onderwijsniveau
De onderzoekers keken ook naar het onderwijsniveau ten op zichte van de vlees- en visconsumptie. Hieruit blijkt dat hoogopgeleiden vaker kiezen voor minder vlees eten dan laagopgeleiden. Volgens de cijfers van het CBS eet 10 procent van de volwassenen met een wo-opleiding eet pesco- of vegetarisch en van de hbo’ers 6 procent. Bij mensen die alleen basisonderwijs hebben gevolgt is dit slechts 1 procent. Universitair geschoolden kiezen het het vaakst voor plantaardig (2 procent).
Bron: CBS
Reactie toevoegen
Dossiers
Meer over
Lees ook
Minder vlees
Toen half augustus de NOS kwam met het bericht dat de vleesconsumptie was afgenomen en dat er meer vleesvervangers gekocht werden, vonden wij als team van Vlees+, dat we dit eens moesten onderzoeken.
STAF: Cijfers True Food Price Coalition kloppen niet
Stichting Agri Facts (STAF) heeft de True Food Price Coalition op de vingers getikt vanwege een poster over de ‘true price’ van vlees. Volgens de coalitie zou het verminderen van de vleesconsumptie veel milieuwinst opleveren. Volgens Stichting Agri Facts kloppen de berekeningen van deze cijfers niet. Uit de controle van de cijfers...
COV: week zonder vlees is vooral marketingactie
Deze week, van 11 tot en met 17 maart, is het de Week zonder Vlees. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) ziet de week vooral als een marketingactie. Bij de Week zonder Vlees zijn inmiddels behoorlijk wat commerciële partijen betrokken zoals Bonduelle, Hak, Heinz, Iglo, Quorn, Professor Grunschabel, Smeding, Vivera en Unilever....