CBS: mkb berekent kostenstijgingen door aan klant

kassa klant_pexels

Foto: Pexels

Veel ondernemers in het mkb kunnen niet anders dan de stijgende kosten voor onder andere energie en grondstoffen doorbereken aan de klant. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor het Jaarbericht Staat van het mkb 2022.

“Ondernemers binnen het grootbedrijf doen dit minder vaak”, meldt het CBS. “Op korte termijn verwachten ondernemers in het middenbedrijf het vaakst prijsstijgingen en voor 2023 voorzien zij een investeringstoename. Ondernemers binnen het kleinbedrijf verwachten juist minder te investeren komend jaar.”

Doorbereken aan klant

Voor mkb-ondernemers is het doorberekenen aan de klant de belangrijkste manier om om te gaan met de prijsstingen. 60 procent meldde dat begin van het vierde kwartaal 2022 aan het CBS. Binnen het grootbedrijf (250 werkzame personen of meer) doet iets meer dan de helft van de ondernemers dit. Een andere manier om kosten te besparen is procesoptimalisatie. Voor 21 procent van de mkb-ondernemers is dit de belangrijkste manier. In het grootbedrijf is dat 32 procent.

Investeringen

Ook onderzocht het CBS de verwachtingen van ondernemers. “Van het totale niet-financiële bedrijfsleven verwacht per saldo 3 procent van de ondernemers meer te investeren in 2023 dan in het huidige jaar. Vooral in het grootbedrijf zijn ondernemers per saldo positief; 21 procent verwacht een toename, 8 procent verwacht een afname. Ook in het middenbedrijf zijn er meer ondernemers die een toename van de investeringen verwachten in 2023 dan een afname, per saldo 4 procent. Ondernemers in het kleinbedrijf verwachten juist minder te investeren; per saldo 5 procent voorziet een investeringsafname voor 2023.”

Technologie

Mkb-ers investeren vooral in technologie, zoals automatisering en digitalisering. Bijna 29 procent van de ondernemers noemt dit de belangrijkste investering om toekomstbestendig te blijven. Daarnaast investeert bijna een kwart van de ondernemers voornamelijk in hun personeel en voor duurzaamheid is dit iets minder dan een kwart.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Variëren met wokschotels

Variëren met wokschotels

Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...

Smokey shoarmaspies

Smokey shoarmaspies

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.