CBS: Nederland grootste vleesexporteur EU

24 juni 2021 Redactie Vlees Pixabay
Foto: Pixabay

Nederland is de grootste vleesexporteur van de EU, gevolgd door Spanje, Duitsland, Polen en Denemarken. In 2020 exporteerde Nederland 3,6 miljard kilo vlees, goed voor 8,8 miljard euro. Dat meldt het CBS in de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor.

Nederland is al jaren een grote vleesexporteur. In 2000 was Nederland ookal 2000 de grootste exporteur van de EU, destijds met een export van 2,4 miljard kilogram vlees (5 miljard euro). Nu, in 2021, is Nederland wederom de grootste. Ons land is de grootste exporteur van rund- en kalfsvlees, de tweede exporteur van pluimveevlees (na Polen) en de vierde exporteur van varkensvlees (na Spanje, Duitsland en Denemarken). De belangrijkste afzetlanden zijn Duitsland (vooral kalfs- en rundvlees), Verenigd Koninkrijk (vooral pluimveevlees) en China (voor het overgrote deel varkensvlees).

Vleesafzet

Van de totale Nederlandse vleesafzet wordt 60 procent afgezet in het buitenland en 40 procent in eigen land. In 2019 verdiende de Nederlandse economie 8,7 miljard euro aan de totale afzet van vlees, waarvan 5,2 miljard euro aan export en 3,5 miljard euro aan binnenlandse afzet. De totale Nederlandse vleesketen is met 8,7 miljard euro goed voor 1,1 procent van het Nederlandse bbp en 1,3 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland (omgerekend 98 duizend voltijdbanen).

Het aandeel van de vleesproductie en handel groeit sinds 2015. Toen ging het om 7 miljard euro (1,0 procent van het bbp). in de jaren daarop groeide het aandeel van de export gestaag toegenomen van 57 procent in 2015 tot 60 procent in 2019.

Import 

Voor de vleesproductie wordt ook geimporteerd, bijvoorbeeld levende dieren, onbewerkt vlees of veevoedergrondstoffen. Levend pluimvee is de grootste importcategorie (240 miljoen euro in 2019, vooral uit Duitsland), gevolgd door veevoedergrondstoffen maïs (grotendeels uit Oekraïne) en tarwe (vooral uit Frankrijk). Daarnaast importeert Nederland andere veevoedergrondstoffen zoals ruwe palmolie (met name uit Indonesië en Maleisië) en sojabonen (met name uit Brazilië en de Verenigde Staten).

Bron: CBS

Altijd op de hoogte blijven?