CBS: Rundveestapel nauwelijks gewijzigd

Runderen_unsplash

Foto: Unsplash

De rundveestapel bleef in 2022 nagenoeg gelijk met 2021. De omvang van de varkensstapel nam wel iets af evenals het aantal kippen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2022.

Runderen
Het aantal runderen bleef vrijwel gelijk. In 2022 telde Nederland 3,8 miljoen runderen. 13,7 duizend (0,4 procent) meer dan het voorgaande jaar. Het aantal geregistreerde melkkoeien bleef met 1,57 miljoen gelijk. Het jongvee voor de melkveehouderij groeide met 1,6 procent naar 982 duizend. Het aantal vleeskalveren daalde met 0,4 procent naar ruim 1 miljoen dieren.

Varkens
In 2022 waren er 11,3 miljoen varkens in Nederland. Het laagste aantal in bijna twintig jaar tijd, aldus CBS. Het aantal varkens was jarenlang ruim 12 miljoen, maar svanaf 2020 nam de varkensstapel af. In vergelijking met tien jaar geleden daalde het aantal varkensbedrijven met 45 procent naar 3273 bedrijven.
De daling van het aantal varkens en varkensbedrijven is mede het gevolg van de stoppersregeling Actieplan Ammoniak Veehouderij en de Subsidieregeling sanering varkenshouderij (SRV).

Kippen
Het aantal kippen daalde in 2022 met 2,3 procent gedaald naar 98 miljoen. Het totaal aantal kippen schommelt al jaren rond de 100 miljoen. Deze kippen worden gehouden op steeds minder bedrijven. In 2022 waren er 1 711 bedrijven met kippen, 20 procent minder dan tien jaar eerder.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Indonesian shaslick

Indonesian shaslick

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Indonesian shaslick.

Pulled chicken broodje

Pulled chicken broodje

Degens inspireert de slager met lekkere en bijzondere recepten. Bijvoorbeeld dit recept voor Pulled chicken broodje.

‘Onze klanten houden net zomin van gesjoemel als wij’

‘Onze klanten houden net zomin van gesjoemel als wij’

In juli 2020 startte de Europese campagne ‘Onze kip! Kip van hoge kwaliteit met Europese garanties’ gestart. Daarom blikken we terug op de VAS-beurs afgelopen november waar het goede verhaal van kip en gevogelte te zien en te proeven was. Vandaag het laatste deel van de rondvraag 'Kip met een verhaal' met Foodimpuls en Keurslagerij Jan van Leeuwen.