Celstraffen en geldboetes voor paardenvlees-fraudeurs

Slachthuis-Rund

Afgelopen vrijdag werd de directeur van slachthuis Van Hattem uit Dodewaard veroordeeld voor 324 dagen celstraf, waarvan 180 voorwaardelijk. De rechter beoordeelde hem als schuldig van valsheid in geschrifte. In zijn slachthuis werden in 2012 en 2013 honderden pony’s geslacht en verwerkt tot ‘rundvleesproducten’.

De rechtbank Oost-Brabant legt het bedrijf daarnaast een geldboete op van € 47.500. Ook werden er geldboetes en taakstraffen uitgedeeld aan een vleeshandelaar uit Elst en vleeshuisdirecteur uit Olst. Zij verhandelden en/of verwerkten het vlees afkomstig van Van Hattem, en zijn hierdoor medeplichtig aan de fraude. Beide bedrijven ontkenden dat ze wisten dat in het slachthuis uit Dodewaard paardenvlees door het rundvlees was gemengd.

Niet traceerbaar

Volgens de rechter overtraden alle verdachten de wet, omdat door hun handelen de dierlijke producten niet meer traceerbaar waren. Door onjuiste administratie was het niet mogelijk om te achterhalen in welke partijen en producten het paardenvlees was verwerkt. Bovendien was ook de oorsprong van het rundvlees discutabel: producten waarop stond dat ze uitsluitend vlees van Nederlandse runderen bevatten, konden ook afkomstig zijn van buitenlandse runderen. Mede vanwege het belang van de volksgezondheid moet de samenstelling en herkomst van producten duidelijk zijn.

Imagoschade Nederlandse vleeshandel

Nederland verwerkt zo’n 4,2 miljoen ton vlees per jaar, en is daarmee het belangrijkste land in Europa in de vleeshandel. De rechtbank heeft tijdens het bepalen van de straffen rekening gehouden met de imagoschade die de bedrijven hebben aangericht bij de Nederlandse vleesindustrie.

Paardenvleesschandaal

De oorsprong van het paardenvleesschandaal ligt al in 2013, toen in Britse en Ierse supermarkten paardenvlees werd aangetroffen in Nederlandse rundvleesproducten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) begon toen een onderzoek naar de oorsprong van het vlees. In producten van verschillende Nederlandse slachthuizen werd paardenvlees ontdekt. Van Hattem is niet de enige fraudeur, eerder deze maand werd vier jaar celstraf geëist tegen vleeshandelaar Selten uit Oss. Ook hier werd paardenvlees gemengd met rundvlees en verkocht als 100% rundvlees.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Promotie Belgisch rundvlees

Promotie Belgisch rundvlees

De drie Belgische horeca-federaties, de landbouworganisaties en een sectororganisatie gaan Belgisch rundvlees, zoals Witblauw, Bleue de Chimay, het Rood ras, Limousin en Charolais, promoten bij de consument. Hiervoor tekenden zij 19 april een charter. Dat meldt het Laatste Nieuws. Minister van Landbouw, Denis Ducarme (MR), coördineert...

Betere hygiëne in slachthuizen

Betere hygiëne in slachthuizen

De NVWA-naleefmonitor voor slachthuizen moest vooruitgang brengen bij de door schandalen geplaagde vleessector. De hygiëne in de roodvleesbranche is sindsdien op veel punten verbeterd. Aandachtspunten zijn vervuilde karkassen en verontreinigde veevervoermiddelen.

De runderen van Label Rouge

De runderen van Label Rouge

De Franse veehouder Didier Auclair houdt in Buxière-les-Mines in de Auvergne runderen en schapen. Het vlees draagt het keurmerk Label Rouge, waarvoor strenge regels gelden ten aanzien van dierenwelzijn. Het boerenbedrijf van Didier Auclair beslaat bijna honderd hectare land, waarvan twaalf hectare voor verbouw van de granen. Dat dient mede...