Charcuterie.nl heeft veel speciale producten

ris-Charcuterie013-kl

Een webplatform voor fijne vleeswaren, ‘charcuterie’, maar ook een winkeltje. Dat is Charcuterie.nl van Eelco Wijnands uit Leiden. Bestelde vleeswaren worden in een mooie (cadeau)box per post bezorgd, maar inmiddels zijn in de kleine ‘vleessalon’ ook proeverijen met de luxe vleessoorten. Maar het kan ook op locatie. “Het is een uit de hand gelopen hobby.”

“Ik hield altijd al van ‘rommelen’ in  de keuken”, vertelt Wijnands.. “Een jaar of drie geleden ben ik samen met een vriend begonnen met het vervaardigen van ambachtelijke vleeswaren. Op den duur kochten we halve varkens en verwerkten deze van kop tot staart. Rillettes, paté, worst en ham, allemaal naar Zuid-Europese traditie.” Het meeste was bestemd naar de lokale horeca en incidenteel stonden ze samen op een streekmarkt of foodevenement.

Omdat er behoorlijk wat productie gedraaid werd, besloot Wijnands de ambachtelijke vleeswaren in een webshop aan te bieden. Hij wilde daarbij de focus leggen op met name Nederlandse producten van lokale boeren. “Zo kon ik aansluiting houden bij het product.”

Brand

“Na de brand in mijn pand in Katwijk ging ik op zoek naar een andere plek”, vervolgt Wijnands. Hij kreeg hulp van vrienden die ook allerlei producten maakten, zodat het bedrijf en de webshop weer verder kon. Inmiddels maakt Wijnands weer van alles zelf. In het huidige pand is een doorgang naar een nabijgelegen horecapand. “Ik mag van hun keuken gebruik maken.” Ik maak nu alweer zelf rillettes, patés en worsten en hammen.

Een lange reportage over Charcuterie.nl van Eelco Wijnands staat in Vlees+ 1 (februari 2018)

Reactie toevoegen