Chinezen eten minder varkensvlees

varkensvlees_karbonade_pixabay

Vergeleken met een jaar geleden zijn de Chinezen 10 tot 15% minder varkensvlees gaan eten. Dat schat de Rabobank in een update over de Chinese varkenssector.

China wordt hard geraakt wordt door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest (ASF). Op basis van gegevens van het Chinese ministerie van landbouw zou de zeugenstapel met 22% in omvang afgenomen zijn. De (onbetrouwbare) schattingen over de krimp van de hele Chinese varkensstapel als gevolg van ASF lopen uiteen van 20 tot 70%

Opvallend genoeg, schrijft de Rabobank, blijven de prijzen van Chinees varkensvlees tot nu toe vlak. Dat zou kunnen komen doordat er overhaast varkensvlees uit diepvriesvoorraden op de markt gebracht wordt en doordat in regio's waar ASF pas recent is uitgebroken, versneld geslacht wordt. Maar volgens Rabobank is de consumptie van Chinees varkensvlees ook gedaald, uit voedselveiligheidsoverwegingen.

Voedselproducenten en grote maaltijdleveranciers (cateraars, schoolmaaltijden) zijn al overgestapt op importvarkensvlees en kip als eiwitbronnen. De prijs van kip is sterk gestegen. Volgens Rabobank zal de prijs van varkensvlees de komende tijd ook gaan stijgen, waardoor de consumptie nog verder zal teruglopen.

De bank verwacht dat het zo'n 5 jaar zal duren voor de Chinese varkensvleesproductie de ASF-klap te boven is. Dat is lang genoeg voor consumenten om te wennen aan minder varkensvlees en meer andere eiwitten. "Het is mogelijk dat de piek in varkensvleesconsumptie al achter ons ligt. Maar wij zijn van mening dat zelfs bij het teruglopende aandeel in de eiwitconsumptie, varkensvlees de belangrijkste eiwitbron zal blijven".

Bron: Foodlog

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Zelfstandigheid varkensvleesproducent F. Wellink Lekkerkerk B.V.

Zelfstandigheid varkensvleesproducent F. Wellink Lekkerkerk B.V.

Na 6 jaar onderdeel geweest te zijn van de firma ‘Saria’, wordt F. Wellink Lekkerkerk B.V. weer zelfstandig. De varkensvleesproducent bestond in 2019 precies 40 jaar. Voor medewerkers en relaties van het bedrijf verandert door de overname niets.

Nederlandse varkenshouders werken samen met PLUS

Nederlandse varkenshouders werken samen met PLUS

Veertien Nederlandse varkenshouders gaan samenwerken met PLUS. Hiermee kiest de supermarktketen voor een eigen, gesloten keten voor vers varkensvlees en -vleeswaren. Samen met leverancier Vion en de varkenshouders uit Good Farming Star-keten wil de supermarkt verder werken aan smaak, dierenwelzijn en milieu.

Biologische varkenshouderij Overesch wint Modderpoeltrofee 2019

Biologische varkenshouderij Overesch wint Modderpoeltrofee 2019

De biologische varkenshouderij Overesch in Raalte wint de Modderpoeltrofee 2019. Het is de vijftiende keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Wakker Dier organiseert de Modderpoelverkiezing ieder jaar om aandacht te vragen voor dierenwelzijn.  Bij de modderpoelverkiezing kan gestemd worden op de mooiste modderpoel. Varkenshouderij Overesch, een...