Cordon bleu met kaasspreads

Cordon Bleu_Koos Groenewold

Deze keer gaan we naast vlees ook met kaas aan de gang. De bekendste vleesvariant met kaas is natuurlijk de cordon bleu, een filetlapje gevuld met ham en kaas. Ik heb een mooi stuk varkensvlees hiervoor, maar het kan ook heel goed met kalfsvlees. Je kunt ook kleine ‘vinkjes’ van een laagje smeerbare kaasspread voorzien, of een rollade.

Tekst Jan Nederhoed | Foto's: Koos Groenewold

Mijn vaste medewerker Kevin heeft een varkensmiddel uitgebeend: er zijn spareribs en een mooi stuk filet uit gekomen, dat op veel manieren verwerkt kan worden. Van de filet snijd ik dikke lapjes waar ik een inkeping in maak. Daar kan de vulling in. Dit keer heb ik diverse smaken ERU Cheese spreads tot mijn beschikking: Gouda light, Brie en Parmesan. Maar er zijn meer smaken. Het is belangrijk eerst de kaasspread in het vleeslapje te doen dan pas de vulling. Anders loopt de kaas er snel uit. Als variatie voor de vullingen heb ik ook gehakt gedraaid en licht gekruid, met zout (15 gr/kg), en zout en peper (1 gr/kg). Door een deel heb ik wat tuinkruiden gemengd.

Verschillende varianten

  • Cheese Spread Brie combineert goed met walnoten. Ik hak ze fijn en stop ze bij de vulling. Ik paneer de filetlapjes daarna licht. Leuk om wat hele noten als decoratie te presenteren.
  • Cheese Spread with Parmesan is een wat uitgesprokener smaak. Die combineert goed met het gehakt met tuinkruiden. Als vulling voor de filetlapjes draai ik balletjes (30 gr). De gevulde lapjes heb ik aan de buitenkant afgewerkt met gedroogde tuinkruiden, voor een mooie kleur.
  • Een flinke lik Cheese Spread Gouda Light (10%) heb ik samen met rozijnen (20 gr/kg) en appel (40 gr/kg) door gehakt gemengd en balletjes (30 gr) in een filetlapje gedaan. Met een prikker zet ik beide delen vast.
  • Blinde vinken zijn gemaakt van dunne lapjes kalfsvlees. Deze variant van varkensvlees kunt u zelf een naam geven. Ik sla enkele filetlapjes plat tot een dunne plak. Insmeren met een kaasspread. Rolletjes gehakt (50 gr) in het lapje vlees rollen en eventueel met een prikker vastzetten of met een touwtje vastbinden. Aan het gehaktmengsel kunt u naar eigen smaak ingrediënten toevoegen: appel/rozijn, tuinkruiden, bieslook, enz.).
  • Cheese Spread Brie heb ik ook op een grotere lap vlees van ongeveer gelijke dikte gesmeerd. Dat wordt een mooie cordon bleu rollade. Plakken gekookte achterham (uit eigen slagerij) erop en eventueel wat sprietjes bieslook. Oprollen en dichtbinden met rolladetouw. Gebruik wat extra touw zodat de kaas er bij het verwarmen niet snel uitloopt.

Dit artikel komt uit Vlees+ 3-2019. U vindt meer foto's en recepten in het blad. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Sprookjes

Sprookjes

Wie gelooft er nog in sprookjes? Ik heb een hoge pet op van mijn lezers en realiseer mij heel goed dat ik niet met onzinnige verhaaltjes aan hoef te komen. Toch heeft een sprookje vaak een diepere betekenis en bevat het ergens een bepaalde wijsheid en zit er een moraal in. Schoenverkopers Vorige week hoorde ik van een collega een soort sprookje. Eens,...

Ook luxe ná vakantie

Ook luxe ná vakantie

Na een zeer uitdagende vakantie (geen vakantie voor de slagers wegens topdrukte), komen de vaste klanten weer. Iedereen begon weer aan z’n dagelijkse werk en de moeders gaan normaal koken. Niets is minder waar. Kalfsspareribs, lamsracks, ribeyes... Noem maar op! Luxe op tafel Gelukkig hadden we alles op voorraad, maar in zo’n 'gewone'...

Allergenen en meer…

Allergenen en meer…

Over een paar weken is het zover; de vernieuwde wetgeving voor slagers. Er moet een heel (digitaal) boekwerk gemaakt worden voor de consument om zo inzichtelijk te krijgen welk allergeen mogelijk in een product is verwerkt. Een monsterklus. Elk product is anders. In het ene product zit bijvoorbeeld ei verwerkt, het ander kan sporen van pinda bevatten....