COV: ‘Week zonder Vlees goochelt met feiten en cijfers’

6 maart 2018

De eerste Week zonder Vlees ging maandag 5 maart van start. Deze week draait om bewustwording van de gevolgen van dagelijks vlees eten. Het COV, de koepel van vleesverwerkende bedrijven in Nederland, trekt aan de bel omdat veel cijfers die gebruikt worden om tegen vleesgebruik te pleiten, niet kloppen.

Volgens COV-voorzitter Jos Goebbels zijn er drie punten waarbij de cijfers niet kloppen. Allereerst verdubbelt de Week zonder Vlees de vleesconsumptie. "Als de initiatiefnemers uitgaan van een gemiddelde consumptie van 200 gram per persoon, dan slaan ze de plank bewust mis’, aldus Goebbels. "Met een consumptie aan vlees(waren) van mannen en vrouwen tussen de 19 en 50 jaar van resp. 130 en 88 gram (bron: RIVM) zit Nederland op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van het Voedingscentrum."

Ook kloppen de doorrekeningen naar de footprint voor CO2, water en autokilometers niet. Goebbels: "De veronderstelde milieuwinst moeten we met een hele grote korrel zout nemen. Bovendien klopt het niet om mondiale gegevens los te laten op Nederland. Wij hebben de meest duurzame vee- en vleessectoren en kunnen internationaal als voorbeeld dienen voor een integraal duurzame productie." Op de site van COV staat alle informatie over deze Carbon Footprint.

COV vindt de suggestie dat vlees wordt gemaakt van douchewater (blue water) misleidend. "Het overgrote deel van het water, dat via gras en andere gewassen bij runderen en andere landbouwdieren binnenkomt is regenwater (green water). Dat wordt optimaal benut, omdat het gras verder geen doel dient. De claims rond het water moeten we met een factor tien lager leggen dan de initiatiefnemers zeggen te besparen met een vegetarisch menu." Ook het verbruik van ‘zeven maanden aan douchewater’ is zwaar overdreven. Het RIVM en Blonk Consultants komen uit op ‘zes dagen’. Als dagelijks een vleesvervanger wordt gegeten, scheelt dat nog geen vier ‘douchedagen’.

Tot slot weegt de ‘Week zonder Vlees’ bij de autokilometers het effect van de vleesconsumptie af tegen de theoretische uitstoot van nieuwe auto’s. Goebbels: "Als je uitgaat van de werkelijke uitstoot en de gemiddelde levensduur, blijkt de besparing ruim 60% lager te liggen. Dan nog iets, de initiatiefnemers melden helemaal niet wat de milieudruk is van de vervangers, die toch gegeten zullen moeten worden en die ook druk leggen op het milieu."

Het COV is verbaasd over de manier waarop media cijfers overnemen en verspreiden naar het brede publiek. "Al met al", zegt COV-voorzitter Jos Goebbels, "communiceert de ‘Week zonder Vlees’ een vertekend beeld van de milieuwinst die de actie zou opleveren. Wij zijn van dit selectieve gegoochel niet onder de indruk, maar verbazen ons wel hoe makkelijk diverse partijen waaronder veel media de aangeboden cijfers en feiten voor waar aannemen zonder deze te verifiëren."

KNS reageert op de site ook op de Week zonder Vlees. "De keuze om minder of geen vlees te eten is een keuze van de consument. De KNS vindt het maken van een bewuste voedingskeuze wel belangrijk, weet wat je eet en let daarbij op herkomst en duurzaamheid. Bewustwording roept vragen op en de slager is als specialist nu juist de persoon om vragen over herkomst te beantwoorden. Wij promoten niet de consumptie van vlees ondanks alle voedingsstoffen, alles met mate. Bovendien levert de slager maatwerk ook kleinere porties natuurlijk!"

Altijd op de hoogte blijven?