De kip van Label Rouge

Label Rouge kip

Het Franse keurmerk Label Rouge staat voor topkwaliteit landbouwproducten zoals kip, rund, lam en zelfs vis. Smaak, dierenwelzijn en traceerbaarheid zijn speerpunten van dit label. In Nederland is vooral – zij het beperkt – kip verkrijgbaar. 

Een van de criteria van Label Rouge is het buitenleven. De kippen leven in stallen van maximaal 400 m2 en er mogen per m2 maximaal elf kippen leven. Er is gekozen voor langzaam groeiende rassen. Van 's morgens circa 09.00 uur tot zonsondergang  kunnen de kippen naar buiten. Het buitenleven komen het vlees en de smaak ten goede.

De kippenfarm van Nicolas Picard

In verschillende regio's in Frankrijk zijn Label Rouge kippenfarms gevestigd. Een van daarvan is de boerderij van Nicolas Picard in de Auvergne. Picard heeft zes kippenstallen, waarvan er twee in gebruik zijn. Hij koestert zijn 9.500 kippen. Hun voer bestaat voor 75 procent uit granen en buiten doen de kippen zich te goed aan insecten en wormpjes. Na 81 dagen gaan de kippen naar het slachthuis. Ter vergelijking: bij het Nederlandse criterium voor Beter Leven kip 3 sterren is dat 71 dagen.

Ook in het slachthuis gelden de dierenwelzijnsregels. Zo komen alleen perfecte dieren door de controle; zit er bijvoorbeeld nog bloed op het karkas, dan wordt het dier afgekeurd. In de slachthuizen wordt eerst het Label Rouge pluimvee geslacht voor al het andere pluimvee. De hygiëneregels zijn bijzonder strikt.

Onafhankelijke controles

De Franse overheid houdt toezicht op het label. Minstens één keer per jaar controleert een onafhankelijk controleorgaan iedere schakel in de keten. Dit gebeurt onaangekondigd. De regels zijn streng. Zo moeten pluimveehouders van elke kip wel zes formuleren bijhouden.

Meer weten over de kippen van Label Rouge? Lees dan het complete artikel in Vlees+ 5-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefexemplaren aan.

 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Geen Europees biologisch keurmerk na rituele slacht

Geen Europees biologisch keurmerk na rituele slacht

Vlees afkomstig van dieren die ritueel en onverdoofd zijn geslacht mag niet het Europese keurmerk voor biologische landbouw dragen. Dat bepaalde het Europese Hof van Justitie vandaag (26 februari) in Luxemburg. Volgens de rechters wordt met deze slachtmethode de hoogste normen voor dierenwelzijn niet nageleefd, Consumenten moeten er zeker van...

Meer transparantie gewenst voor halalkeurmerken op vlees

Meer transparantie gewenst voor halalkeurmerken op vlees

Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie over halalkeurmerken. Supermarktproducten staan namelijk vol met logo’s en keurmerken, maar het is onduidelijk te achterhalen of de dieren echt halal zijn geslacht. Bij halalslacht worden de dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dit houdt...

Milieu Centraal maakt nieuwe top 10 keurmerken bekend

Milieu Centraal maakt nieuwe top 10 keurmerken bekend

Het aantal duurzaamheidslogo’s voor voeding neemt nog steeds toe. Dat blijkt uit de nieuwe beoordeling van beeldmerken op voeding, uitgevoerd door Milieu Centraal. Inmiddels zijn er bijna 100 keurmerken, maar daarvan zijn er slechts tien topkeurmerken. Voor een duurzame keuze adviseert de voorlichtingsorganisatie om in de supermarkt alleen te...