De wetenschap achter vet

the truth about fat

Ik ontmoette Anthony Warner – biochemicus, kok, blogger over voedsel – vorig jaar persoonlijk, toen we hem uitnodigden voor een lezing naar aanleiding van zijn wereldwijde bestseller The Angry Chef (vertaald als De Eetwijzer). Het is een kleine, slanke man met een heel bescheiden buikje, waarover hij tijdens zijn lezing grappen maakte. Buiten de lezing om was hij een verlegen intellectueel die zich van nature niet op zijn gemak leek te voelen met smalltalk, maar tijdens de lezing transformeerde hij in een energiek vat vol feitenkennis, dat hij met veel passie deelde met zijn publiek. Hier stond een man met een missie: weg met alle onzin over diëten en voeding! Wat zijn de harde wetenschappelijke feiten?

Gelukkig schrijft Warner zoals hij presenteert. Zijn tweede boek The Truth about Fat is kleurrijk opgeschreven, inventariseert op een grondige manier de huidige stand van de wetenschap rond vet en overgewicht, maakt korte metten met vooroordelen en schetst hoe dikke mensen moeten opboksen tegen psychische druk, sociale context, hormonale feedbackmechanismes, een ongunstige bacteriepopulatie in de darmen, of een genetische ongunstig gestel. Vrijwel iedereen wil slank zijn, maar als het makkelijk was, waren we het allemaal.

Maar dat zijn we niet. Zo’n 20 % van de wereldbevolking heeft overgewicht, in Warners thuisland Groot-Brittannië is dat maar liefst 63 %. En die percentages groeien. De boodschap van het boek is dan ook tamelijk negatief: gebaseerd op wetenschappelijke data werkt eigenlijk vrijwel niets blijvend tegen overgewicht, behalve zware ingrepen als een maagverkleining. Met name over diëten is Warner negatief. Ze doen meer kwaad dan goed, doordat ze mensen voortdurend confronteren met hun ‘zwakte’ en uit hun sociale context halen, terwijl er vrijwel altijd een terugval komt met als resultaat dat het gewicht hoger is dan het was. Als een sinusgrafiek met opwaartse trend.

Wat werkt wel? Dit legt Warner uit in het intrigerende laatste hoofdstuk Going Dutch, dat draait om een omvangrijk plan dat de Amsterdamse gemeente in 2013 implementeerde. Het is een systeembenadering, waarbij talloze ogenschijnlijk onbeduidende factoren werden aangepast om mensen gezonder te laten leven, zoals meer fietspaden, betere toegang tot gezond voedsel en een verbetering van sociale context. No shaming, no guilt, only positve messages on how to stay healthy. Het resultaat: 12 % minder overgewicht bij kinderen na vier jaar. Warner stelt dat dit het enige voorbeeld ooit is in de westerse maatschappij waar een
campagne tegen overgewicht werkt. Zijn fascinerende boek zal je manier van denken over overgewicht voor altijd veranderen.

Erwin Boutsma, hoofdredacteur C2W,Mens & Molecule, Medicines en Chemische Feitelijkheden

The Truth about Fat is verkrijgbaar bij Boek-plus.nl, de online boekhandel die meer dan 70.000 titels binnen 24 uur kan leveren, zonder verzendkosten.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Verkeerd beeld

Verkeerd beeld

Vlees staat regelmatig in een kwaad daglicht. We weten dat wij minder vlees moeten eten en dat zien wij ook terug in onze verkoop. Mensen zijn bereid om iets meer geld uit te geven voor kwaliteit en daarvoor een dag in de week geen vlees te eten. Daarnaast blijft de consument trouw aan zijn assortiment, gehakt staat al jaren op nummer 1. Dit komt omdat...