'Dierenwelzijn en voedselveiligheid hebben topprioriteit'

11 maart 2021 Reina Louw

Door corona werd 2020 een bijzonder jaar voor de vleessector. De export naar China stond enige tijd op een laag pitje en de vraag naar kalfsvlees daalde sterk. Op de werkvloer kregen werknemers te maken met een coronaprotocol. Wat brengt het komende jaar? Jos Goebbels blikt vooruit in zijn laatste jaar als voorzitter bij de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

Welke trends verwacht u in 2021?
“Ik verwacht geen grote trends, we bevinden ons nog steeds midden in de coronapandemie. De verwachting is dat die nog wel even aanhoudt. Onze belangrijkste taak nu is ervoor zorgen dat onze mensen op de werkvloer hun werkzaamheden op een veilige manier kunnen blijven uitvoeren. We hebben vorig jaar een protocol opgesteld voor het beleid en voor de naleving van coronarichtlijnen in de vleessector. Dit protocol blijft helaas nog wel een poosje relevant.”

Welke impact door corona verwacht u het komende jaar?
“Nederlands kalfsvlees, dat voornamelijk in Zuid-Europese landen wordt geconsumeerd, had vorig jaar een slechte afzet. Doordat de horeca al zo lang gesloten is – niet alleen in Nederland maar ook in de landen om ons heen – is ook de vraag naar ander luxe vlees flink gedaald. We zagen bijvoorbeeld dat ook de afzet van waardevolle delen van het rund midden in de pandemie wegviel. Op dit moment is nog erg onzeker hoe de situatie rondom corona zich verder ontwikkelt en wanneer het openbare leven zich weer een beetje hervat. Dat heeft zijn weerslag op de vraag. Ik verwacht dat die vraag gaandeweg wel herstelt, als de vaccinaties voorspoedig verlopen en het openbare leven weer normaliseert.”

Lees het complete interview met Jos Goebbels online of in Vlees+ 1-2021. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?