Dierenwelzijnscheck: Japanse Wagyu burger dieronvriendelijker dan Nederlandse variant

wagyu_Pixabay

Foto: Pixabay

DierenwelzijnsCheck deed onderzoek naar het vlees van burgertenten in Amsterdam. Volgens de organisatie scoort meer dan de helft een onvoldoende op het gebied van dierenwelzijn. Daarnaast concludeert de organisatie dat Japans Wagyu vlees onterecht een goede reputatie heeft. 

De onderzoekers van de DierenwelzijnsCheck bekeken de menu's van 36 burgertenten in Amsterdam. Ze troffen een grote variatie aan burgers. Van veganistisch tot gangbaar vlees - meestal afkomstig van uitgemolken Nederlandse melkkoeien - tot luxe exotische producten zoals het Japanse Wagyu vlees.

Wagyu

Op de menu's van veel restaurants staat Wagyu op de kaart. Dit vlees heeft een luxueuze reputatie. Volgens DierenwelzijnsCheck scoort het Japanse Wagyu vlees slecht op het gebied van dierenwelzijn. "Japan heeft nauwelijks wet- en regelgeving op het gebied van het welzijn van landbouwdieren. Daarom staan de dieren hun hele leven binnen in een stal, soms zelfs aangebonden. De kalveren worden bijna altijd onverdoofd onthoornd en gecastreerd. Ook zijn er vrijwel geen regels of controles bij de slacht", aldus de organisatie. De organisatie geeft Wagyu uit Japan een 3 op het gebied van dierenwelzijn. 

Dit geldt alleen voor het Wagyu vlees uit Japan. Het Wagyu vlees uit Nederland scoort veel beter met een 7. "Gelukkig hebben de Wagyu runderen het in Nederland een stuk beter. Zij staan alleen in de wintermaanden op stal, de kalfjes blijven minimaal zes maanden bij de moeder en ze worden met verdoving onthoornd."

Vlees van uitgemolken melkkoeien

De meeste burgers in de Amsterdamse restaurants gemaakt van het vlees van uitgemolken melkkoeien. Dit keurmerkloze vlees staat volgens DierenwelzijnsCheck het meest op de kaart. De organisatie geeft dit vlees een 5. 

Daarna volgt het zeer populaire Black Angus vlees, wat volgens de organisatie moeilijk te traceren is. Rundvlees soorten die wel een voldoende scoren zijn Palmesteyn, Lindenhoff, Brandt&Levie en natuurlijk het biologische rundvlees. Daarnaast bieden steeds meer zaken bieden vegetarische of geheel plantaardige hamburgers aan.

DierenwelzijnsCheck

De DierenwelzijnsCheck is een initiatief van de Stichtingen Varkens in Nood en Dier&Recht. Het doel van de organisatie is om de consument, eigenaren en medewerkers in de horeca te bewegen tot het maken van diervriendelijke(r) keuzes.

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Vlaanderen werkt aan eigen dierenwelzijnslabel voor vlees

Vlaanderen werkt aan eigen dierenwelzijnslabel voor vlees

Na een fairtrade-label en bio-label wordt het volgens Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) nu ook tijd voor een dierenwelzijnslabel voor heel Vlaanderen.

Het dierenwelzijnsbeleid van Vion

Het dierenwelzijnsbeleid van Vion

Volgens het duurzaamheidsrapport 2018 van Vion steeg de vleesproducent naar niveau 2 op de wereldwijde Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW). Deze ranglijst analyseert de honderdvijftig grootste voedingsbedrijven ter wereld en geldt wereldwijd als leidende maatstaf voor dierenwelzijnsbeleid en transparantie.

Vion stijgt op wereldwijde ranglijst voor dierenwelzijn

Vion stijgt op wereldwijde ranglijst voor dierenwelzijn

Vion is gestegen op de Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW), een internationale ranglijst voor de 150 grootste voedingsbedrijven in de wereld. De vleesproducent staat nu op niveau 2. De Business Benchmark on Farm Animal Welfare evalueert 's werelds grootste voedselproducenten, retailers en foodservicebedrijven met betrekking tot hun praktijken,...