Dierloos – Dirk-Jan Verdonk

Dierloos - Dirk jan Verdonk

Dierloos van Dirk-Jan Verdonk omschrijft de geschiedenis van vegetariërs en veganisten in Nederland. Hoe ontstond het vegetarisme en veganisme en hoe verliep de ontwikkeling?

“Vegetarisme was ooit een onvoorstelbaar fenomeen”, staat er te lezen op de achterflap. “ ‘Spoedig van honger omkomen’ was het lot van mensen met een plantaardig dieet, aldus de gezaghebbende Gezondheidsleer voor ontwikkelden van alle standen van Nederland in 1879.” Vandaag de dag neemt het aantal vegetariërs en vegans snel in aantal toe. Dat geldt ook voor de zogenaamde flexitariërs en flexinisten, mensen die minder vlees eten. Redenen daarvoor zijn te vinden in de zorgen om het welzijn van dieren, klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit en gezondheid.

Maar hoe is vegetarisme en veganisme eigenlijk ontstaan? Wie is er met een vleesloos dieet begonnen? In het boek Dierloos probeert Verdonk antwoord te geven op deze vragen. Aan bod komen onder andere het ontstaan van het vegetarisme en veganisme, de voormannen en vrouwen, de ontwikkeling en verspreiding van vegetarische ideeën en praktijken, en de tegenstand die vegetariërs ervaren.

Over de auteur

De auteur Dirk-Jan Verdonk werkt als hoofd programma’s van het Nederlandse kantoor van World Animal Protection. Eerder verschenen van zijn hand Het dierbare gerecht en Dierenrechten.

Prijs: 23,99 | ISBN: 9789025310363

Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal!

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Slagers oriënteren zich op vegetarische producten

Slagers oriënteren zich op vegetarische producten

Op een dinsdagmiddag in januari is het bomvol in de werkplaats van Slagerij Van Asch in Soest. Met een specifieke reden: de slagers van Gelderblom oriënteren zich op vegetarische producten.

Veel aandacht voor vleesvervangers op de Horecava

Veel aandacht voor vleesvervangers op de Horecava

Van 13 tot en met 16 januari was de Amsterdamse RAI het toneel van de Horecava. Zo´n 75.000 ondernemers en dagjesmensen bezochten de RAI om de nieuwste trends en innovaties in de horecawereld te zien én te proeven. Voor veel slagers is het jaarlijkse horeca-evenement een inspirerend uitje.

Over charcuterie - Meneer Wateetons

Over charcuterie - Meneer Wateetons

Na worst, rook, rot en drank komt er nu ook een handleiding voor charcuterie van de hand van Meneer Wateetons. De andere werken van de hand van Meneer Wateetons werden goed ontvangen. Ze werden zowel geprezen om de heldere uitleg en het theoretisch kader als de humoristische inslag.