Discussie over vleesbewerking of vleesproduct

rookworst

De KNS en de Vereniging Nederlands Vleeswarenfabrikanten (VNV) discussiëren al enige tijd met de Nederlandse Voedselwarenautoriteit (NVWA) over de methode om te bepalen of een product een vleesbereiding of een vleesproduct is. Na filet américain en ossenworst is er nu onenigheid over de rauwe rookworst. Volgens de NVWA is dit een vleesbereiding. De KNS en VNV denken daar anders over.

Voor het toevoegen van additieven moet worden vastgesteld of iets een vleesproduct of -bereiding is. De NVWA gelooft dat de gebruikte verwerkingsstappen of iets een vleesproduct of -bewerking is en dat het onderscheid organoleptisch, door middel van de zintuigen reuk en zicht, kan worden vastgesteld. Volgens de KNS en VNV heeft de NVWA dit standpunt nooit deugdelijk onderbouwd. Daarom startte de VNV een juridische procedure. De KNS en VNV hopen dat de uitspraak van de rechter de NVWA dwingt om haar eigen interpretatie te herzien.

Als deze juridische procedure geen resultaat oplevert, wordt voor een aantal producten een uitzondering aangevraagd bij de Europese Commissie. Dan kunnen voor deze producten meer additieven worden gebruikt. Voor de producten filet américain, carpaccio, en ossenworst zijn de voorbereidingen al gestart. Het is onbekend of de overheid deze uitzonderingen wil steunen. Afhankelijk van de uitkomst wordt ook rauwe rookworst voorgedragen.

De NVWA spreekt momenteel bedrijven aan op producten die de voedselautoriteit ziet als vleesbereiding, waar fosfaten, nitriet of andere additieven aan zijn toegevoegd. Volgens de KNS heeft de NVWA nog geen waarschuwingen of boetes opgelegd. Vermoedelijk wacht de NVWA op de uitkomst van juridische procedure. Bij een negatieve uitkomst voor vleesproducenten, wacht de NVWA waarschijnlijk niet lang met handhaven. De KNS adviseert bedrijven om een plan achter de hand te hebben voor het geval de juridische procedure negatief uitpakt.

Bron: KNS

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Finalisten Spareribs Trophy

Finalisten Spareribs Trophy

De jury van de Spareribs Trophy moest gisteren, 23 mei, aan de bak. 104 slagers deden mee aan de wedstrijd en jury leden keurden alle inzendingen zorgvuldig. Uiteindelijk rolden er 10 finalisten uit. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het KNS Inspiratiecongres op 24 juni. De kwaliteit van de inzendingen was in orde. "Gebalanceerde...

Programma KNS Inspiratiecongres

Programma KNS Inspiratiecongres

Het KNS Inspiratiecongres vindt plaats op 24 juni. De organisatie belooft "een dosis kennis, inzicht en ideeën in combinatie met een aanbod van smakelijke gerechten en drankjes". Op het programma staan twee sprekers en de uitreiking van de Spareribs Throphy. Voorafgaand aan het congres is de ALV De twee sprekers op het inspiratiecongres zijn Toon...

Inschrijving Spareribs Trophy 2019 geopend

Inschrijving Spareribs Trophy 2019 geopend

Binnenkort gaat de Spareribs Trophy van start.  Slagers kunnen zich inschrijven voor deze vakwedstrijd. Vorig jaar won Slagerij van Tilburg deze prijs.