Drie doden door listeria in vleeswaren

kipfilet=pixabay

Voor het eerst is door het in kaart brengen van DNA-gegevens de bron van een Nederlandse listeria-uitbraak opgespoord. Het RIVM en de NVWA brachten twintig besmettingen in de afgelopen twee jaar met elkaar in verband en identificeerde vleesverwerkingsbedrijf Offerman als bron van de bacterie.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) houdt het aantal besmettingen van listeria nauw in de gaten. Per jaar gaat het om zo’n tachtig patiënten. De DNA-gegevens van de bacterie worden door het instituut geanalyseerd, en bij twintig patiënten bleek het om hetzelfde type listeria te gaan. Vervolgens vroeg het RIVM de NVWA (Nationale Voedsel- en Warenautoriteit) dit te vergelijken met DNA-gegevens uit hun bedrijfsmonstering, waardoor de bron werd gevonden. Deze techniek is pas sinds kort toepasbaar.

Op vrijdag en zaterdag werden voorverpakte, gesneden vleesproducten van Offerman massaal teruggeroepen. Zo moest Jumbo 135 producten uit de schappen halen, en Aldi vier. Groothandel Sligro riep 168 producten terug en Bidfood moest 149 producten terughalen. Ook Versunie voerde een terugroepactie uit.

Listeria blijft een van de gevaarlijkste besmettingen, omdat de bacterie zich bij koelkasttemperatuur kan vermenigvuldigen en dodelijk kan zijn. Drie van de twintig patiënten zijn overleden aan de infectie. Ook heeft een vrouw een miskraam gekregen.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Geen dierentransporten bij temperaturen vanaf de 35 graden

Geen dierentransporten bij temperaturen vanaf de 35 graden

Minister Carola Schouten wil dierentransporten bij temperaturen vanaf 35 graden wettelijk gaan verbieden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze neemt deze maatregel omdat de vrijwillige afspraak uit het Nationaal plan om bij 35 graden of meer geen dieren meer te vervoeren niet door iedereen wordt nagekomen.

Nieuwe module Hygiënisch werken beschikbaar op Slagerspassie

Nieuwe module Hygiënisch werken beschikbaar op Slagerspassie

Voedselveiligheid is een must voor de slager. Hygiënisch werken is hierbij essentieel. Op slagerspassie is de nieuwe module 'Hygiënisch werken' beschikbaar. Hier kunnen slagers online kennis opdoen over voedselveiligheid, hygiënisch werken en de toepassing hiervan in de dagelijkse praktijk.

Bovengrens aan temperaturen voor langeafstandstransporten van dieren

Bovengrens aan temperaturen voor langeafstandstransporten van dieren

Met de zomermaanden voor de boeg wil de Europese Commissie (EC) strengere regels voor diertransporten over lange afstanden. Volgende week zal de EC een voorstel indienen in de vergadering van landbouwministers om langeafstandstransporten te verbieden als de voorspelde temperaturen hoger zijn dan 30 graden Celsius.