Ecolana Bûtendyks Rundvlees

17 mei 2017

Ecolana heeft runderen in het zilte kweldergebied nabij de Holwerter pier losgelaten. Hiermee is een start gemaakt met het natuurlijk beheren en ontwikkeling van het natuurgebied. Het ecologisch vlees wordt vervolgens vermarkt aan restaurants en particulieren. Ecolana werkt hiervoor samen met Jan & Sije de Graaf uit Ternaard.

Bûtendyks Rundvlees

De Graaf heeft ook al dieren in het kweldergebied bij Ternaard en Lauwersoog lopen. De runderen die nu ten noordoosten van Holwerd lopen zijn van de rassen Black Angus en Belgisch Witblauw. Het vlees wat van deze koeien gaat komen is ecologisch verantwoord. Slagerij Smit uit Ternaard zorgt voor de verwerking en verkoop van het vlees aan restaurants en particulieren in de regio. Ecolana deed dit al eerder met lamsvlees.

Ecolana

Ecolana is een vereniging van nuchtere agrariërs met een visie. Door samenwerking vormen ze een modern, gemengd bedrijf in het gebied tussen de kustdorpen Holwerd en Ternaard. Gezamelijk bezitten ze een oppervlakte van ongeveer 360 hectare binnendijkse kleigrond en 60 hectare buitendijks kweldergebied. Voedselveiligheid, kwaliteit, dierenwelzijn, milieu, natuur en recreatie staan centraal. Bij Ecolana zijn twee akkerbouwbedrijven, een schaaphouderij en een melkhouderij aangesloten.

Foto: Bote Sape Schoorstra

Altijd op de hoogte blijven?