Een pluim voor de Kakelhoeve

Kakelhoeve

Pluimveebedrijf De Kakelhoeve in Oirschot heeft de Agrofoodpluim van de provincie Brabant gekregen. Peter van der Heijden en Peter van Agt werken al lange tijd samen als pluimveehouders.

De Kakelhoeve is sinds kort energieneutraal. De stallen hebben een binnen-uitloop om de kip extra ruimte te geven en de eieren toegevoegde waarde. Zo kunnen ze ook ’s winters naar buiten. Ook plaatsten ze een mestdroger, en de gedroogde mest verwerkt een afnemer tot mestkorrels voor de export. Dat biedt extra inkomsten en er komt ook nog eens minder fijnstof vrij.

Wat ook opvalt, is de Ei-automaat op het erf. “We verkochten al eieren aan buren en familie, maar wilden mensen informeren over ons bedrijf en de pluimveehouderijsector,” zegt Peter van der Heijden. “Toen plaatsten we de automaat in een infohut aan de weg, met informatie én onze kakelverse eieren.” De inkomsten uit de automaat komen ten goede van het Spoordonkse verenigingsleven.

Ook komen er regelmatig schoolklassen, stagiairs uit binnen- en buitenland, en mensen met een verstandelijke
beperking over de vloer, en begeleiden de pluimveehouders op aanvraag excursies. Dat maakt de Kakelhoeve tevens sociaal betrokken.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Nepluvi: succesvolle aanpak campylobacter

Nepluvi: succesvolle aanpak campylobacter

Volgens Nepluvi is de Nederlandse aanpak op het gebied van campylobacter succesvol is. Uit de rapportages van EFSA en RIVM blijkt dat het aantal humane ziektegevallen daalt in Nederland, terwijl deze in Europa stijgt. Ook is het aantal humane salmonella besmettingen vanuit pluimveevlees in vergelijking met allerlei andere (dierlijke) bronnen. De bacteriën...

Pluimveesector succesvol in beheersing campylobacter

Pluimveesector succesvol in beheersing campylobacter

Het gemeten campylobacterniveau bij pluimvee blijft dalen. Dit blijkt uit de Nepluvi-monitoringsrapportage over 2016. De Nederlandse pluimveevleessector werkt al jaren succesvol aan het verminderen van deze bacterie. Nepluvi begon in 2009 met monitoren. Het percentage gevonden campylobacter op eindproducten daalde van 9,8 procent in 2009 naar 3,9 procent...