Eerste twee branche erkende meesterverkopers

16 januari 2020

Gerda Meijer en Wim Koelewijn zijn de eerste twee door de branche erkende meesterverkopers. Na het succesvol afleggen van de meesterproef kregen zij op 13 januari van Ad Bergwerff, voorzitter Commissie Meesterproef, de officiële gouden ‘meesterspeldjes’ en de bijbehorende oorkonde.

Beide mogen nu de signature ‘branche erkende meesterverkoper’ op hun persoonlijke buis dragen. Gerda werkt bij slagerij Hemmen in Onstwedde en van Keurslagerij Koelewijn in Huizen. Voorzitter Ad Bergwerff was vol lof over de twee. “Wij zijn enorm trots op deze eerste twee branche erkende meesterverkopers die in hun meesterproef hebben laten zien dat zij de combinatie van vak- en productkennis, verkoopkracht en klantgerichtheid fantastisch beheersen. Samen met de vijf branche erkende meesterslagers vormen zij een prachtig visitekaartje voor en in onze branche.”

De meesterproef

Voorafgaand moesten de kandidaten de meesterproef doorlopen. Deze bestaat uit een praktijk- en theorieonderdeel. Voor het praktijkdeel observeren de beoordelaars de kandidaat in de winkel. Ook moet de kandidaat een aantal praktische handelingen uitvoeren. Daarnaast is er een afsluitend interview waar onder andere wordt ingegaan op de handelingen, productkennis, klantgerichtheid en voedselveiligheid. De kandidaat moet ook een verkoopplan maken en presenteren. waarin verkoop, klantcontact en vernieuwing centraal staan. 

De kandidaat wordt beoordeeld op persoonskenmerken, klantgerichtheid, verkooptechnieken, product- en culinaire kennis, organisatievermogen en communicatieve vaardigheden. Ook moeten ze een theorietoets afleggen. Elk onderdeel van de proef wordt beoordeeld door twee vakmensen uit de branche. 

Meestertitel

De meestertitel branche erkende meesterverkoper is de hoogst haalbare erkenning van vakmanschap voor verkopers. De titel branche erkende meesterverkoper is een initiatief van Stichting Meestertitels Slagersbranche. In dit fonds zijn de vakbonden FNV en CNV Vakmensen en Koninklijke Nederlandse Slagers vertegenwoordigd.

Voor slagers is er ook een meestertitel. Inmiddels zijn er vijf branche erkende meesterslagers: Arno de Best van de gelijknamige slagerij in Bergen (L), Dennis van Dun van Slagerij Van Roessel in Waalwijk, Johan van Uden van Chateaubriand in Heemstede, Herman ter Weele van Slagerij Ter Weele in Oene/Emst en Wouter van de Veen van Slagerij Wout van de Veen in Ederveen.

 

Altijd op de hoogte blijven?