Eerste varkensstal met 2-sterren Beter Leven-keurmerk

24 juli 2018

De familie Ten Have Mellema opende 18 juli hun nieuwe Dartelstal voor het Hamletz-varken. Hiervoor ontvingen zij als eerste varkenshouder in Nederland het 2-sterren certificaat van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming.

“De varkens krijgen meer ruimte, hebben een buitenuitloop en kunnen in stro liggen en wroeten. Een grote stap voorwaarts voor het welzijn van het varken. Daarnaast is het vlees ook nog eens gewoon ontzettend lekker door onder andere het unieke ras. We zijn meer dan tien jaar bezig geweest met de realisatie. Dat de stal er dan nu staat en het eerste Beter Leven Keurmerk met 2-sterren in ons bezit is, maakt ons dan ook ontzettend trots.” aldus Annechien ten Have Mellema.

Dartelstal

In de nieuwe stallen is er veel aandacht voor dierenwelzijn. Er zijn stallen voor de zeugen, kraamzeugen en vleesvarkens. Bij al deze stallen zijn er buitenverblijven. De varkens krijgen meerdere keren per dag vers stro via de Stromatic-stroverdeler en worden gevoerd via sensorvoedering met de Spottmix-voermachine. In de Dartelstal is ruimte voor 4900 vleesvarkens. Deze hebben twee keer zoveel ruimte als wettelijk verplicht.

Duurzaam

De varkenshouder probeert zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. De voeding van de varkens bestaat uit tarwe en lupine dat op het land bij de boerderij verbouwd wordt. Ook het stro komt van het eigen land komt. Door gebruik te maken van lokaal voer in plaats van soja wordt de CO2 footprint laag gehouden. Daarnaast gaat de mest van de varkens naar een eigen vergistingsinstallatie die elektriciteit produceert. Met de warmte die hierbij vrij komt worden de stallen en huizen verwarmd. Het restproduct van de vergisting gebruikt de varkenshouder weer voor de akkers.

Hamletz

Door de raskeuze, het houderijsysteem en het voer dat de varkens krijgen is het vlees zeer mals. Het Hamletz vlees zal rond week 41 verkrijgbaar zijn in een aantal winkels van vijf Superunie-leden: Boon, Deen, Hoogvliet, PLUS en Poiesz. Bij het vlees wordt Hamletz Bak en Braad en een zakje jus.

Altijd op de hoogte blijven?