Euronext beursnotering voor Marel

Marel Boxmeer

Machinebouwer Marel is sinds 7 juni beursgenoteerd op de Amsterdamse Euronext beurs. Het IJslandse bedrijf, met een belangrijke vestiging in Boxmeer, wil met de opbrengst van de aandelenemissie verder groeien in de wereldwijde vlees- en visverwerkende industrie.

Sinds 1992 is het bedrijf al genoteerd aan de NASDAQ beurs in Reykjavik. Vanwege de vele belangen van Marel in Nederland is de tweede notering aan de Amsterdamse beurs volgens het bedrijf een logische stap. Bijna een derde van de zesduizend werknemers werkt in Nederland, met 1500 mensen actief in Boxmeer. De pluimvee-machinedivisie in Boxmeer is goed voor de helft van de omzet.

Marel verwacht met een beursnotering in Amsterdam een grotere groep beleggers aan te kunnen spreken dan alleen in IJsland. Vooral omdat het bedrijf hiermee ook de veel grotere financiële eurozone betreedt. De beursnotering in Amsterdam gaat samen met een uitbreiding van het aandelenkapitaal met 15 procent, waarmee het bedrijf 375 miljoen euro ophaalt. De opbrengst van de 100 miljoen stuks uit te geven aandelen wordt gebruikt om de groeistrategie door te zetten en eventuele overnames te financieren. Marel schat de toekomstige bedrijfsgroei in op circa 4 tot 6 procent per jaar.

Groeiende markt

De markt voor vlees- en visverwerkingslijnen is op dit moment wereldwijd 12 miljard euro groot en Marel heeft circa 10 procent in handen. Wereldwijd groeit de markt voor vlees en vis nog altijd zo’n 4 procent per jaar en daarmee dus ook de afzetmarkt voor verwerkingssystemen. Dat komt onder meer door de bevolkingsgroei in Azië en Afrika, waar de welvaart toeneemt – wat doorgaans ook leidt tot meer vlees- en visconsumptie. In deze opkomende markten worden op grote schaal nieuwe verwerkingsfabrieken gebouwd. Daar is slachten vaak nog handwerk en biedt de markt veel ruimte voor geautomatiseerde verwerkingslijnen. Ook verstedelijking is wereldwijd een trend, waardoor meer mensen verpakt vlees kopen.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
G. van Dalen's Vleescentrale bestaat 50 jaar

G. van Dalen's Vleescentrale bestaat 50 jaar

G. van Dalen's Vleescentrale bestaat dit jaar 50 jaar. Daarom brengt het bedrijf een speciaal digitaal magazine uit. In het magazine staat informatie over de geschiedenis, het team, het vlees en verschillende slagers die de producten gebruiken komen aan het woord.

Het dierenwelzijnsbeleid van Vion

Het dierenwelzijnsbeleid van Vion

Volgens het duurzaamheidsrapport 2018 van Vion steeg de vleesproducent naar niveau 2 op de wereldwijde Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW). Deze ranglijst analyseert de honderdvijftig grootste voedingsbedrijven ter wereld en geldt wereldwijd als leidende maatstaf voor dierenwelzijnsbeleid en transparantie.

NVWA maakt beste slachthuizen van Nederland bekend

NVWA maakt beste slachthuizen van Nederland bekend

Over de eerste 6 maanden van 2018 leefden de 23 grote Nederlandse roodvleesslachthuizen de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid over het algemeen goed na. Dat blijkt uit de inspectieresultaten die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag bekend maakte. Door Cécile Janssen - Foodlog In de Naleefmonitor...